Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. února 2023 10:08
Čas čtení 0:59

K volbám už jen v pátek. Ministerstvo schválilo novelu volebního zákona

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
K volbám už jen v pátek. Ministerstvo schválilo novelu volebního zákona
Zdroj: ČTK/Taneček David

Češi by brzy mohli přijít o možnost rozhodnout se, zda k volbám půjdou v pátek nebo v sobotu.

V Česku se ve všech typech voleb volí dva dny – v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Celkem je to čtrnáct hodin. Jak upozorňují EuroZprávy, Česká republika je v tomto ohledu světovou raritou. Většina zemí totiž stihne odvolit v jeden den.

To by se ale mohlo změnit. Vláda podle informací České televize (ČT) schválila novelu ústavního zákona o volbách, podle které by byly volební místnosti v Česku otevřené jen v pátek od 7 do 21 hodin. Rovněž by mělo dojít ke zjednodušení procesu vydávání voličských průkazů a ke vzniku nového informačního systému správy voleb. 

„O modernějším pojetí voleb se tu mluví už dlouho, ale nemělo to žádný výsledek. Chceme tento dluh napravit a věc dotáhnout do konce,“ uvedl pro Aktuálně.cz ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nebezpečí manipulace s hlasy vs. únava komise

Jedním z hlavních argumentů, které zaznívají pro schválení návrhu, je bezpečnost. Volební lístky totiž zůstávají mezi oběma dny přes noc ve volebních místnostech. To zvyšuje riziko, že s nimi bude někdo manipulovat. Na straně proti návrhu ovšem zase zaznívá, že bude volební komise po celém dni unavená a při sčítání hlasů po 21. hodině by mohla snáze chybovat.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Dvoudenní volby také podle politologů přispívají k vyšší účasti. Jednodenní volby už si Česko vyzkoušelo v roce 2000, účast byla tehdy ale velmi malá.


Pokud by úpravu schválila Poslanecká sněmovna a Senát, začala by platit od roku 2026, kdy budou občané volit v komunálních volbách.

Aktualizováno: 1. února 2023 ve 12:03.
Domů
Sdílet
Diskuse