Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2023 11:17
Čas čtení 0:48
Kateřina Viková

Český film Deniska umřela uspěl na festivalu Berlinale. Hlavní cenu vyhrál dokument o centru pro lidi s psychickými poruchami

Český film Deniska umřela uspěl na festivalu Berlinale. Hlavní cenu vyhrál dokument o centru pro lidi s psychickými poruchami
Zdroj: Getty Images/Andreas Rentz
ČESKO BERLINALE FILM KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

V sobotu vyvrcholil filmový festival Berlinale. Cenu za nejlepší snímek si odnesli tvůrci francouzského dokumentu o centru pro lidi s psychickými poruchami Na Adamantu. Čestné uznání dostal krátký animovaný film Deniska umřela Philippa Kastnera z FAMU.

V sobotu vyvrcholil filmový festival Berlinale. Cenu za nejlepší snímek si odnesli tvůrci francouzského dokumentu o centru pro lidi s psychickými poruchami Na Adamantu. Čestné uznání dostal krátký animovaný film Deniska umřela Philippa Kastnera z FAMU.

O Zlatého medvěda, který je hlavním oceněním prestižního berlínského festivalu, se letos ucházelo devatenáct snímků. Český mezi nimi stejně jako loni chyběl. Krátkometrážní animák režiséra Philippa Kastnera Deniska umřela soutěžil i v kategorii pro nejlepší krátký film, nakonec dostal čestné uznání v sekci Generation Kplus

Doporučeno
Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku 25. února 2023 13:00

Citlivé téma spojuje oba snímky

Film, který vznikl jako cvičení v druhém ročníku na Katedře animované tvorby FAMU, vypráví o ztrátě milovaného domácího mazlíčka a o tom, jak se s bolestivou zkušeností vyrovnat. Porota, kterou v této kategorii tvoří děti ve věku mezi 11 až 14 lety, na snímku ocenila příběh, animaci a použití barev.

Skutečnost, že Berlinale v celosvětové konkurenci vybralo na festival film Deniska umřela, považuje Kastner za obrovskou čest.

Hlavní cenu získal francouzský dokument Na Adamantu (v originále Sur l'Adamant) režiséra Nicolase Philiberta, který se odehrává na palubě plovoucího zařízení pro lidi s psychickými poruchami, jež se nachází na řece Seině v centru Paříže. Diváci mohou nahlédnout do vztahů pacientů a pečovatelů, kteří hledají nové možnosti, jak být spolu.

Zpět
Sdílet
Diskuse