Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
9. března 2023 19:53
Čas čtení 0:39

V oceánech je už 171 bilionů kusů plastů. Zvířatům plní žaludky, umírají hlady

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V oceánech je už 171 bilionů kusů plastů. Zvířatům plní žaludky, umírají hlady
Zdroj: Unsplash/Naja Bertolt Jensen

Vědci odhadli množství plastů, které se nachází v oceánech. Jedná se až o 171 bilionů kusů. Do roku 2040 by se počet mohl až ztrojnásobit. Největší koncentrace je v severním Atlantickém oceánu. Živočichové, kteří plasty pozřou, mohou zemřít hlady.

Více než 171 bilionů plastů plave podle odhadu vědců ve světových oceánech. Plasty zabíjejí mořské živočichy a trvá až stovky let, než se rozloží na méně škodlivé látky, píše BBC. Koncentrace se zvýšila z hodnoty 16 bilionů, které dosahovala v roce 2005. Pokud nedojde ke změnám, mohla by se do roku 2040 až ztrojnásobit. Zabránit by tomu mohla dohoda, kterou podepsaly členské státy OSN. O té jsme tě informovali v této zprávě.

Plasty zaplní živočichům žaludky, ti kvůli tomu umírají hlady

Marcus Eriksen, hlavní autor studie, sdělil BBC, že tyto plasty tvoří ty nedávno vyhozené i již staré a rozpadlé. Mořští živočichové, jako jsou ryby či želvy, zaměňují plasty se svou kořistí. Plasty jim kvůli tomu mohou zaplnit žaludky a zvířata zemřou hlady. „Všichni se shodujeme na tom, že v oceánu je příliš mnoho plastů. Je naléhavě nutné přejít k výzkumu zaměřenému na řešení,“ uvedl Eriksen.

21. února 2023 11:15 Čas čtení 3:25 Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk

Největší koncentrace plastů je v severním Atlantickém oceánu, některé plovoucí masy se nachází i ve Velké tichomořské odpadkové skvrně.

Domů
Sdílet
Diskuse