Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
17. dubna 2023 12:50
Čas čtení 0:41

Při bojích v Súdánu zahynulo nejméně 83 lidí, přes 1100 je zraněno

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Při bojích v Súdánu zahynulo nejméně 83 lidí, přes 1100 je zraněno
Zdroj: TASR/AP

V hlavním městě Súdánu se v pondělí ráno ozývala střelba a ohlušující výbuchy.

Nejméně 83 lidí zemřelo a 1126 utrpělo zranění v těžkých bojích v Súdánu mezi armádou a polovojenskou skupinou Síly rychlé podpory (RSF). Vyplývá to z nových údajů Světové zdravotnické organizace (WHO), o kterých informuje TASR a The Guardian. Úmrtí nahlásily súdánské oblasti Chartúm, Jižní Kordofán, Severní Dárfúr a další regiony.

Nemocnice v súdánské metropoli Chartúm, kde žije asi šest milionů lidí, jsou podle WHO po těžkých bojích z víkendu přetíženy. Ve městě se v pondělí ráno ozývala střelba a ohlušující výbuchy.

Nedostatek krve, materiálů a lidí v oboru

Mnohé z devíti nemocnic, které přijímají zraněné civilisty, nemají dostatek krve, materiálu na transfúze a dalších zdravotnických potřeb. Činnost jim ztěžují i ​​výpadky dodávek vody a elektřiny a málo paliva pro nouzové generátory. Chybí také specialisté či specialistky, například v oboru anesteziologie.


Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho britský resortní partner James Cleverly vyzvali k „okamžitému ukončení“ násilí v Súdánu. Ve společném pondělním prohlášení vyjádřili hluboké znepokojení nad boji, které podle nich představují hrozbu pro civilisty, súdánský národ, a potenciálně dokonce i pro celý region.

Domů
Sdílet
Diskuse