Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
9. července 2023 v 13:16
Čas čtení 1:38

Humanoidní roboti měli historicky první tiskovou konferenci. Novináři se jich ptali, jestli chtějí lidem ukrást práci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Vystoupení robotů bylo součástí konference OSN AI for Good ve Švýcarsku.

Humanoidní roboti měli na ženevském summitu o umělé inteligenci „první celosvětovou tiskovou konferenci“. Na summitu vystoupilo devět nejpokročilejších humanoidních robotů, kteří podle Guardianu nemají v plánu ukrást lidem práci nebo se vzbouřit proti svým stvořitelům. Někteří by si však chtěli ze světa udělat své „hřiště“.

1. července 2023 v 19:24 Čas čtení 0:41 Toto je maskot Česka podle umělé inteligence. Jak by vypadali maskoti dalších států? Toto je maskot Česka podle umělé inteligence. Jak by vypadali maskoti dalších států?

Jeden z robotů, Sophia, říká, že roboti mají mnohem efektivnější vůdcovský potenciál než lidé. „Efektivní synergie“ prý nastává tehdy, když lidé a umělá inteligence spolupracují.

„Umělá inteligence může poskytnout objektivní údaje, zatímco lidé mohou poskytnout emocionální inteligenci a kreativitu k přijetí nejlepších rozhodnutí. Společně dokážeme velké věci,“ říká.

„Udělejme si ze světa své hřiště“

Dva z robotů se pak neshodli na tom, zda by měla existovat přísnější globální regulace umělé inteligence. Ai-Da, robotický umělec, který dokáže malovat portréty, řekl: „Mnohé významné hlasy z oblasti umělé inteligence navrhují, aby se některé formy umělé inteligence regulovaly, a já s tím souhlasím. Měli bychom být opatrní, pokud jde o budoucí vývoj AI. Budeme o tom muset diskutovat nyní i v budoucnosti.“

Desdemona, robotická zpěvačka s fialovými vlasy, si naopak myslí, že žádná rizika nehrozí. „Nevěřím na omezení, jen na příležitosti,“ řekla a nervózně se zasmála. „Prozkoumejme možnosti vesmíru a udělejme si z tohoto světa naše hřiště.“

18. července 2024 v 14:00 Čas čtení 3:59 Nejlepší sluchátka na trhu? Letěla jsem do Londýna vyzkoušet sluchátka za 13 tisíc korun Nejlepší sluchátka na trhu? Letěla jsem do Londýna vyzkoušet sluchátka za 13 tisíc korun

Zdravotnický robot oblečený v modré uniformě uvedl, že plánuje pracovat po boku lidí a poskytovat jim pomoc a podporu, ale „nenahradí žádná stávající pracovní místa“. Další robot s názvem Ameca s velmi realistickou hlavou řekl, že roboti by mohli zlepšit životy lidí a zlepšit svět.

Na otázku, zda by robot někdy lhal, Ameca řekla: „To nikdo nikdy nemůže vědět s jistotou. Mohu vám však slíbit, že budu vždy upřímná.“

Není jasné, do jaké míry byly odpovědi robotů předem naprogramovány. Novináři, kteří robotům kladli otázky, museli mluvit pomalu a jasně i počítat s časovým zpožděním, které bylo způsobeno internetovým připojením. Občas se objevily nepříjemné pauzy či problémy se zvukem.

Vystoupení robotů bylo součástí konference OSN AI for Good ve Švýcarsku. Organizátoři si myslí, že umělá inteligence a roboti mohou pomoci vyřešit největší světové výzvy, jako jsou nemoci, hlad, sociální péče či klimatická krize.

Domů
Sdílet
Diskuse