Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. září 2023 v 11:29
Čas čtení 1:10

Elektřina zase zdraží, vrací se starý poplatek. Kolik si připlatíš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Elektřina zase zdraží, vrací se starý poplatek. Kolik si připlatíš?
Zdroj: Pexels/Artem Podrez/volně k užití

Od příštího roku budou domácnosti znovu platit poplatek za obnovitelné zdroje, stejně jako tomu bylo před loňským říjnem. Stát od ledna příspěvek 599 korun za megawatthodinu už hradit nebude.

O změně ve středu informovali ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Částku 599 korun za spotřebovanou megawatthodinu (MWh) s DPH tak znovu zaplatí firmy i domácnosti jako příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů. Tato speciální daň byla zavedena roku 2014, ale většina lidí možná ani nevěděla, že něco podobného platí. Od loňského října –⁠ a tedy i celý letošní rok –⁠ za domácnosti tento poplatek hradil stát. Cílem bylo lidem v době vysokých cen energií ulevit, tento bonus však v lednu zanikne.

Fiala nepředpokládá dramatické dopady

Premiér Petr Fiala (ODS) však nepředpokládá, že by návrat k poplatku měl nějaké „dramatické“ dopady na domácnosti a firmy. „Musíme si uvědomit, že loňský i letošní rok byly v mnoha směrech mimořádné. Ceny energií vystoupily do nepředstavitelných výšin. My jsme na to reagovali,“ osvětlil důvody Fiala.

2. září 2023 v 8:25 Čas čtení 2:07 Cena elektřiny přehledně: Víme, kolik zaplatíš u PRE, ČEZ nebo Innogy. Vyplatí se změnit dodavatele? Cena elektřiny přehledně: Víme, kolik zaplatíš u PRE, ČEZ nebo Innogy. Vyplatí se změnit dodavatele?

„Teď jdou ceny energií dolů a podle vyjádření většiny expertů by pokles měl pokračovat. To je důvod, aby stát a daňoví poplatníci přestali dotovat ceny, jak tomu bylo dosud. Nepředpokládá se dramatický dopad na domácnosti nebo firmy,“ dodal.

O kolik korun tedy měsíčně elektřina zdraží?

Pro průměrnou domácnost, která žije v bytě a elektřinou jen svítí a pohání běžné spotřebiče, bude znovuzavedení daně znamenat zvýšení ročních výdajů o zhruba 1 500 až 1 800 korun (tedy 125 až 150 korun měsíčně).

Domácnost, která elektřinou svítí, vaří, ohřívá s ní vodu i topí, na poplatku ročně zaplatí zhruba 5,4 tisíce korun včetně DPH. Znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje tedy mírně srazí efekty momentálního zlevňování energií.

Bez vrácení povinnosti platit příspěvek zpět na domácnosti a firmy by vláda podle svých slov jen obtížně udržela schodek státního rozpočtu na uzdě. I proto se proti původnímu plánu ministerstva průmyslu na to, aby stát hradil za domácnosti poplatky i v příštím roce, ohradil resort financí.

Domů
Sdílet
Diskuse