Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
9. listopadu 2023 8:19
Čas čtení 0:42

Věřící trans osoby se mohou nechat pokřtít, oznámil Vatikán

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Věřící trans osoby se mohou nechat pokřtít, oznámil Vatikán
Zdroj: TASR

Dokument schválil papež František, který opakovaně prohlásil, že církev by měla být otevřená všem, včetně věřících z komunity LGBTQ+.

Věřící osoby z řad trans osob mohou být v katolické církvi pokřtěni, pokud to nezpůsobí pohoršení nebo zmatek, oznámil ve středu Vatikán a vyjasnil tak citlivou oblast církevní nauky. Dikasterium pro nauku víry, instituce pověřená ochranou katolické víry, nemá námitky ani proti křtu dětí párů stejného pohlaví – ať už adoptovaných, nebo narozených náhradní matce.

25. ledna 2023 12:00 Čas čtení 1:03 Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti

Dokument odpovídá na otázky nejmenovaného brazilského biskupa a byl sepsán už 31. října, teprve nyní jej církev zveřejnila. Schválil ho papež František, který opakovaně prohlásil, že církev by měla být otevřená všem, včetně věřících z LGBTQ komunity. Zároveň dal jasně najevo, že homosexualitu považuje za hřích, stejně jako každý sexuální akt mimo manželství.

V dokumentu dikasterium uvádí, že trans osoby mohou přijmout křest za stejných podmínek jako ostatní věřící, pokud nenastane taková situace, kdy by hrozilo veřejné pohoršení nebo zmatek mezi věřícími. Týká se to i osob, které podstoupily hormonální léčbu nebo změnu pohlaví.

28. února 2023 13:00 Čas čtení 3:29 Jsem queer, a co teď? Tohle vzkazují LGBTQ lidé svému právě objevenému já Jsem queer, a co teď? Tohle vzkazují LGBTQ lidé svému právě objevenému já

V odpovědi na otázku, zda lze stejnopohlavní pár považovat za rodiče dítěte, které má být pokřtěno, dikasterium pouze uvedlo, že musí existovat „opodstatněná naděje“, že dítě bude vychováváno v katolické víře.

Domů
Sdílet
Diskuse