Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
12. listopadu 2023 9:55
Čas čtení 2:31

„Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme.“ Politici a političky reagují na odchod Karla Schwarzenberga

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme.“ Politici a političky reagují na odchod Karla Schwarzenberga
Zdroj: Neuland Film/Sabotage Films Vienna

Česko v neděli zasáhla zpráva o úmrtí bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Na odchod jedné z předních postav polistopadové české politiky již reagovali také mnozí politici a političky.

Na smrt Schwarzenberga, který v 90. letech působil mimo jiné jako kancléř Václava Havla, reagoval v příspěvku na sociální síti X prezident Petr Pavel. „Odešel ve všech ohledech velký muž. Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat. Upřímnou soustrast rodině,“ napsal. 

„S hlubokým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o smrti Karla Schwarzenberga. Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disentu a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit naší zemi v řadě funkcí. Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS).

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Předseda vlády také uvedl, že Schwarzenberga před časem navštívil v nemocnici a slíbili si, že se brzy sejdou u něj doma. „Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme…“ doplnil. 

Na Karla Schwarzenberga zavzpomínala také předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je mi nesmírně líto, že nás opustil. Zanechal nám však odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život. Odpočívejte v pokoji, Karle,“ uvedla.

S krátkou reakcí se připojil také šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. „Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal.

Na knížete zavzpomínal také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který napsal, že Schwarzenberg viděl dál než ostatní a pro Českou republiku odvedl obrovský kus práce.

„Odešla výrazná osobnost české polistopadové politiky. Člověk, kterého si vážíte, byť se vaše politické postoje rozcházejí,“ napsala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Se svojí reakcí se připojil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který vyzdvihl Schwarzenbergovo charisma, eleganci, důstojnost, inteligenci a humor. „Symbolizoval dobrou tradici, nebál se ale mládí a změn. Byl demokratem, odvážným člověkem s citem pro povinnost. A moc zábavným a obdivuhodným společníkem. Už teď mi chybí. Děkujeme za všechno!“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse