Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
15. prosince 2023 14:22
Čas čtení 0:42

Evropské město Vánoc je z Česka. Vyhrálo díky lokálnosti a solidaritě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Evropské město Vánoc je z Česka. Vyhrálo díky lokálnosti a solidaritě
Zdroj: Pixabay/romavor

Brno jednomyslně vyhrálo soutěž Evropské hlavní město Vánoc pro rok 2024 v kategorii měst nad 100 tisíc obyvatel.

„Výhra v této soutěži je nádherným oceněním nejen pro organizátory vánočních trhů v Brně (pod záštitou Turistického informačního centra Brno) a městskou část Brno-střed, ale i pro nás Brňany,“ řekla primátorka Markéta Vaňková. 

Porota vyzdvihovala hlavně lokálnost a solidaritu. „Jsem rád, že se nám podařilo moderní pojetí adventních trhů propojit s tradičními hodnotami. Na Zelném trhu polovinu prodejců tvoří řemeslníci a nositelé lidových tradic. Velký prostor jsme věnovali rodičům s dětmi. Dále na náměstích poskytujeme zdarma stánky pro šedesát charitativních organizací,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

V hodnocení je město Brno nazýváno kreativním vánočním drahokamem. Mezinárodní porotě předsedala členka Evropského parlamentu Danuta Hübner. Letos se do soutěže přihlásil rekordní počet měst, výhra druhého největšího města Česka je tedy významnou událostí. Za ním se umístil irský Waterford. Od roku 2017, kdy se ocenění začalo udělovat, vyhrála města jako Lutych (Belgie), Valkenburg (Nizozemsko) nebo naposledy Kyjev (Ukrajina).

Domů
Sdílet
Diskuse