Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
20. prosince 2023 19:18
Čas čtení 1:27

Kontrola olivových olejů dopadla katastrofálně. Skoro dvě třetiny produktů nevyhovovaly, prošly jen tyhle

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kontrola olivových olejů dopadla katastrofálně. Skoro dvě třetiny produktů nevyhovovaly, prošly jen tyhle
Zdroj: Pexels / Pixabay /volně k užití

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila ve středu výsledky kontroly olivových olejů. Zjistilo se, že celkem 67 procent testovaných vzorků nevyhovovalo právním předpisům.

„Nejzávažnější zjištění představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení ‚extra panenské‘ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie. Dva z takto vyhodnocených vzorků dokonce odpovídaly kategorii ‚lampantový olej‘, který není určen k maloobchodnímu prodeji, ale pouze k dalšímu zpracování,“ uvedl mluvčí rezortu Pavel Kopřiva.

To, že se zde prodávají méně kvalitní oleje nebo že se nekvalitní oleje vydávají za oleje vyšší kvality, není podle inspekce žádná novinka. Dovozci totiž údajně „podceňují schopnost českých dozorových orgánů hodnotit jakost olejů“. 

30. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 5:26 Testovali jsme hotovky z Lidlu nebo Tesca: Jsou jídla za 60 korun ze supermarketu lepší než obědy v restauraci? Testovali jsme hotovky z Lidlu nebo Tesca: Jsou jídla za 60 korun ze supermarketu lepší než obědy v restauraci?

„Přestože Česko není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí,“ dodal Kopřiva.

Analýza, která byla provedena v laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, ukázala, že hned 14 vzorků ze 21 hodnocených je nevyhovujících. U deseti nešlo o „extra panenské oleje“, jak bylo uvedeno na obalu, ale o nižší třídu. Ze strany dovozce tak šlo o klamání spotřebitele. 

Oleje, které prošly kontrolou, uvádíme v tabulce:

Název produktuDP / DMT / číslo šaržeMísto kontroly
Globus extra panenský olivový olej5. 9. 2023; L-292D3H248BGlobus ČR, v. o. s.,
Jenišov
K CLASSIC Extra panenský olivový olej 750 ml7. 1. 2024; L.25022Kaufland
Česká republika, v. o. s.,
Ústí nad Labem – Všebořice
Extra Virgin Olive Oil BIO13. 6. 2024; L14813Orkla Foods Česko a Slovensko, a. s.,
Staré Město
FRANZ JOSEF EXCLUSIVE Řecký extra panenský olivový olej7. 1. 2024; L 2274BILLA, spol., s. r. o.,
Hradec Králové
DM Bio extra panenský olivový olej nefiltrovaný1. 12. 2023; L000000427dm drogerie markt, s. r. o.,
Jihlava
Basso Extra panenský olivový olej24. 5. 2024; L2144 4N4EI. C. B. C. spol., s. r. o.,
Přerov – Přerov VII – Čekyně
Extra panenský olivový olej zn. Levante, D.O.P.2. 3. 2024; L.22245 3ALESA, s. r. o.,
Zdiby

„Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce. Současně inspekce nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ shrnul mluvčí.

4. prosince 2023 6:00 Čas čtení 9:39 Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď

Pokud tě zajímá kompletní výsledek analýzy, najdeš ji na webu Potraviny na pranýři pod odkazem zde.

Domů
Sdílet
Diskuse