Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
27. prosince 2023 v 8:03
Čas čtení 0:43

Dostal*a jsi k Vánocům nevhodný dárek? Podívej se, jak ho vrátit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dostal*a jsi k Vánocům nevhodný dárek? Podívej se, jak ho vrátit
Zdroj: depositphotos.cz

Občas se stane, že pod stromečkem najdeme dva stejné dárky nebo takový, který nám nevyhovuje. Mnoho obchodů ale nabízí možnost vrácení zboží.

Při nákupu v internetovém obchodě má zákazník ze zákona právo na vrácení zboží bez udání důvodu do 14 dnů. Odstoupit od takového nákupu lze prostřednictvím e-mailu či formuláře. Zákazník musí prodejci odstoupení od smlouvy oznámit do 14 dnů, další dva týdny činí lhůta na samotné vrácení zboží. 

26. prosince 2023 v 10:29 Čas čtení 1:49 Ceny elektřiny přehledně: Kolik zaplatíš v příštím roce? Ceny elektřiny přehledně: Kolik zaplatíš v příštím roce?

Náklady spojené s odesláním zboží platí zákazník. Obchodník musí zákazníkovi společně s cenou samotného zboží vrátit také poštovné za původní doručení. Lhůta na vrácení částky činí rovněž dva týdny. Nutné je předložit účtenku či fakturu potvrzující koupi zboží. „Zákon nestanoví, že musíme vracet zboží v původním obalu. Takový požadavek prodejce by tedy byl neoprávněný,“ uvedla pro deník Právo ředitelka spotřebitelské organizace Test Eduarda Hekšová.

V Alze lze dárky vracet do konce ledna

Například e-shop s elektronikou Alza.cz umožňuje vrátit nevhodný dárek až do konce ledna. Zákazník následně obdrží voucher, který může vyměnit za jiné zboží. Do konce ledna lze vrátit zboží také u CZC. V Datartu a Mironetu pak nevhodné vánoční dárky přijímají do 15. ledna. Obchod s oblečením C&A přijímá nepoškozené a nenošené zboží až do 28 dnů od nákupu. Zboží přitom musí disponovat původní visačkou.

Domů
Sdílet
Diskuse