Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
2. ledna 2024 7:24
Čas čtení 0:47

Kalkulačka čisté mzdy: Vypočítej si, kolik v roce 2024 vyděláš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kalkulačka čisté mzdy: Vypočítej si, kolik v roce 2024 vyděláš
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

S novým rokem přichází i platnost konsolidačního balíčku. Ten ovlivní výplaty většiny zaměstnanců. K dispozici je kalkulačka, která změny zohledňuje a dokáže vypočítat hodnotu čisté mzdy.

Konsolidační balíček je soubor více než padesáti různých opatření, jejichž cílem je zpomalit zadlužování státu a přispět k ozdravení veřejných financí. Přichází například s tím, že zaměstnanci budou nově povinni odvádět nemocenské pojištění ve výši šesti desetin procenta měsíčního výdělku. Do konce roku 2023 měli tuto povinnost jen OSVČ.

1. ledna 2024 7:19 Čas čtení 2:32 Konsolidační balíček přehledně: Co se od 1. ledna mění Konsolidační balíček přehledně: Co se od 1. ledna mění

Změny se také dotknou zaměstnaneckých benefitů, které jsou nyní na straně zaměstnance osvobozeny od daní jen do ročního limitu poloviny průměrné mzdy (tedy asi do 22 000 korun). Až dvě pětiny firem tak dle Hospodářské komory omezí nebo sníží počet zaměstnaneckých benefitů.

Došlo také ke zrušení určitých daňových úlev. Slevu na manžela nebo manželku nahrazuje sleva jen na manželku pečující o dítě do tří let a zmizelo také tzv. školkovné (daňová sleva za umístění dítěte do předškolního zařízení, pozn. red.). Pohorší si i pracující studenti, kteří přišli o slevu na studenta. Snížila se i hranice pro uplatnění vyšší, 23procentní sazby daně z příjmů ze čtyřnásobku na trojnásobek průměrné měsíční mzdy.

Zdroj: Peníze.cz - Výpočet čisté mzdy

Kalkulačka čisté mzdy 2024 z webu Peníze.cz je ovšem zjednodušená. Nepočítá s nezdanitelnými částmi základu daně, kterými je možné snížit daň z příjmů, jako jsou například úroky z hypotečního úvěru, životní pojištění a další.

Domů
Sdílet
Diskuse