Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
2. září 2024 v 15:00
Čas čtení 1:18

U norského pobřeží byla nalezena mrtvá běluha, kterou Rusové údajně vycvičili ke špionáži

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Běluha byla objevena u jihozápadního pobřeží Norska poblíž města Stavanger.

  • U pobřeží Norska objevili o víkendu uhynulou běluhu, která od roku 2019 vyvolávala podezření, že ji vycvičilo ruské námořnictvo pro účely špionáže.
  • Uhynulou běluhu objevili v sobotu u jihozápadního pobřeží Norska nedaleko města Stavanger, informovala norská nevládní organizace Marine Mind, která pohyb tohoto savce léta monitorovala.
  • Příčina úhynu prozatím není známa, přičemž při prvotní obhlídce tělesných pozůstatků běluhy nebyly nalezeny žádné stopy po viditelných zraněních.

Citát: „Hvaldiho (zkratka přezdívky běluhy) jsem našel uhynulého, když jsem ho včera hledal, jak jsem to dělal obvykle... jen něco přes 24 hodin předtím, než jsme ho našli už jen nehybně se vznášet, jsme přitom měli potvrzeno, že žije,“ řekl Sebastian Strand, zakladatel zmíněné organizace Marine Mind.

31. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:59 Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí

Širší kontext: Uhynulou běluhu vytáhli z vody pomocí jeřábu a převezli do vychlazených prostor v nedalekém přístavu, kde ji experti podrobí pitvě a zjistí přesnou příčinu smrti.

Běluha si vysloužila přezdívku Hvaldimir, která vznikla spojením slov hval (v norštině znamenajícím velryba) a křestního jména Vladimir, které odkazuje na ruského prezidenta Vladimira Putina.


Poprvé ji zpozorovali na severním pobřeží Norska v roce 2019. Měla na sobě zvláštní postroj, který se zdál být přizpůsoben pro kameru nebo zbraň, což vyvolalo u norských odborníků domněnku, že zvíře prošlo v sousedním Rusku speciálním výcvikem. Uvnitř postroje, který z běluhy sejmuli, se navíc našel nápis „Zařízení Petrohradu“.


Běluha byla také zjevně zvyklá na přítomnost lidí, což jen posílilo spekulace, že byla vycvičena pro špionáž a zřejmě uprchla z výběhu. Moskva se však k těmto dohadům nikdy oficiálně nevyjádřila.


Hvaldimir se podle expertů dožil jen 14 až 15 let, takže byl relativně mladou běluhou. Běluhy se totiž běžně dožívají 40 až 60 let. V průběhu let byl Hvaldimir několikrát zpozorován u norského a dokonce i švédského pobřeží.

Domů
Sdílet
Diskuse