Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
17. září 2024 v 18:03
Čas čtení 1:56

FOTO: Muž v České Vsi měl doma 3,5 metru vody. Teď pro nás zdokumentoval situaci na Jesenicku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
FOTO: Muž v České Vsi měl doma 3,5 metru vody. Teď pro nás zdokumentoval situaci na Jesenicku
Zdroj: Radek Kolek, Milan Jurčák/Česká Ves

„Je tu apokalypsa. Ta vesnice tu skoro není,“ popisuje situaci v České Vsi Milan Jurčák. Část obce, jíž se prohnala stoletá voda, je bez elektřiny, jídla i vody.

Jurčák viděl ničivý průběh záplav na vlastní oči. Voda mu strhla vnitřní schodiště do horního patra, a on tak zůstal uvězněný ve svém vlastním domě. „Držel jsem se topení a myslel jsem, že mi spadne barák,“ popsal děsivé momenty. Vrtulník si sice na pomoc zavolal, ten ale vzhledem k okolnostem přiletěl až v neděli večer.

„V pátek, když začalo pršet, se to všechno kolem baráku chystalo. V sobotu ráno přijeli dobrovolní hasiči, dovezli mi nějaké pytle, tak jsme obskládali všechny dveře. V neděli kolem jedné hodiny ráno jsem si šel na chvíli lehnout a kolem čtvrté už jsem v garáži plaval.“

Českou Vsí protéká řeka Bělá, kterou naplnily husté a vytrvalé deště nad vrcholky Jeseníků. Hned dalším městem na toku Bělé je Jeseník, který se vinou záplav takřka celý proměnil v jednu velkou řeku a kde rovněž padaly domy.

Velká voda strhla sedm domů ve vesnici

Ačkoliv se na pan Jurčák na záplavy připravil – před vchodové i garážové dveře umístil pytle s pískem a okna zajistil prkny; voda všechny bariéry prorazila. Vytopila mu celé spodní patro. „Měl jsem doma tři a půl metru vody. To nechcete zažít,“ říká. Záplavy mu zničily nově zrekonstruovanou koupelnu i zahradu.

7. prosince 2023 v 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

„Zahrada neexistuje, tam mám snad dvacet tun naplavenin. To, co smetla Bělá, skončilo u nás. Mám oplocený pozemek se stromy, takže jsem posloužil jako taková zádržná hráz. Všechno, co přiteklo přes zahradu, mi na ní zůstalo.“

Podobné následky měla velká voda i ve zbytku České Vsi. Sedm domů ve vesnici spadlo hned, šest čeká na stržení a zbytek čeká na posudek statiků. „Čekáme na statiky, aby posoudili, jestli vůbec má cenu, abychom to vyklízeli,“ popisuje Jurčák.

Vesnice je nyní odstřižená od elektřiny a podle Jurčáka se potýká i s nedostatkem vody a jídla. Obci se navíc nedostává pomoci – namísto hasičů si Milan Jurčák musel na pomoc s vyklízením pozemku pozvat své kamarády. Největší strach mají nyní obyvatele z toho, jak se k situaci postaví pojišťovny.

Trigger warning: Fotografie z České Vsi obsahují i drastické záběry uhynulých zvířat.
Povodeň 2024 v České Vsi.Povodeň 2024 v České Vsi.Povodeň 2024 v České Vsi.Povodeň 2024 v České Vsi.
Zobrazit galerii
(9)

Horší než v roce 1997

Pamětníci uvádějí, že letošní záplavy byly mnohem horší než ty z roku 1997. „Bylo to podstatně horší, tak o metr a půl víc vody,“ říká Jurčák. „Soused, který povodně v roce 1997 zažil, říká, že se to nedá srovnat. Už se sem nechce ani vracet. Dům chce zbourat,“ popisuje situaci Jurčák.

Obyvatelé vyplaveného území se obávají i dalšího vývoje. „Nevíme, co budeme dělat. Za dva měsíce je zima. A tady zima trvá šest, sedm měsíců. Jak budeme všichni bydlet, jak budeme topit? Mně uplavalo všechno dřevo, uplavaly mi brikety, zatopilo to tepelná čerpadla. Nemáme nic. Firemní i soukromé auto mi to v garáži zatopilo,“ vyjadřuje obavy Jurčák.

Pomoci můžeš i ty!

Chceš-li občanům v zatopených oblastech pomoc, můžeš se přihlásit na stránkách Národního dobrovolnického centra. Výzvy k pomoci zveřejňují na sociálních sítích či webových stránkách i samotné obce a místní samosprávy.

Domů
Sdílet
Diskuse