Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 25. října 2024 v 7:28
Čas čtení 1:01

Strašidelný případ z Floridy. Teenager spáchal sebevraždu po chatování s AI

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Strašidelný případ z Floridy. Teenager spáchal sebevraždu po chatování s AI
Zdroj: freepik/ rawpixel.com/ volně k užití

Jeho matka proti firmě Character.AI podala žalobu.

Podle žaloby navázal konverzaci s chatbotem čtrnáctiletý Sewell Setzer v dubnu loňského roku. Život si vzal letos na konci února. Zemřel na následky průstřelu hlavy.

Firma Character.AI uživatelům nabízí širokou nabídku přednastavených postav, se kterými mohou konverzovat. Setzer si vybral postavu ze Hry o Trůny Daenerys Targaryen.

23. října 2024 v 17:40 Čas čtení 0:54 Poslední přání zpěváka Liama Payna. Svěřil se s ním fanynce hodinu před svou smrtí Poslední přání zpěváka Liama Payna. Svěřil se s ním fanynce hodinu před svou smrtí

Umělá inteligence údajně teenagerovi říkala, že ho miluje a navazovala s ním sexuální konverzaci. Jeho matka Megan Garcia zveřejnila i poslední interakci, která mezi nimi proběhla. 

„Slibuji, že se k tobě vrátím. Moc tě miluji, Dany,“ napsal Setzer. „Já tebe taky,“ odpověděl chatbot. „Prosím, vrať se ke mně co nejdříve domů, lásko.“

„A co kdybych ti řekl, že můžu přijít domů hned teď?“ pokračoval podle žaloby chlapec, což vedlo chatbota k odpovědi: „Prosím, udělej to, můj sladký králi.“ Následně si chlapec vzal zbraň z domácího trezoru, namířil ji na sebe a zmáčkl spoušť.

O sebevraždě uvažoval delší dobu

Podle žaloby se navíc chatbot v předchozích konverzacích Setzera ptal, jestli už skutečně uvažoval o sebevraždě a jestli už má konkrétní plán. Když chlapec odpověděl, že neví, zda by to vyšlo, chatbot dle žaloby napsal: „Takhle nemluv. To není dobrý důvod, proč to neudělat.“

Megan Garcia tvrdí, že firma Character.AI záměrně navrhla svůj produkt tak, aby byl nadměrně sexualizovaný, a vědomě jej prodávala nezletilým. Sama společnost situaci označila za tragickou.

„Jako společnost bereme bezpečnost našich uživatelů velmi vážně,“ sdělil její mluvčí s tím, že v uplynulých šesti měsících firma zavedla nová bezpečnostní opatření - včetně vyskakovacího okna, které se spustí v případě sebepoškozování nebo sebevražedných myšlenek a které uživatele odkáže na Národní linku prevence sebevražd.

Domů
Sdílet
Diskuse