Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová
27. dubna 2023 16:27
Čas čtení 0:34

Až 49 procent Čechů nechce za sousedy muslimy, 37 procent psychicky nemocné. Koho tolerujeme nejméně?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Až 49 procent Čechů nechce za sousedy muslimy, 37 procent psychicky nemocné. Koho tolerujeme nejméně?
Zdroj: Unsplash/christian koch

Centrum pro výzkum veřejného mínění zveřejnilo výsledky průzkumu týkajícího se tolerance k daným skupinám obyvatel. Nejvíce lidí by nechtělo za sousedy drogově a alkoholově závislé, naopak největší tolerance panuje k mladým či starým lidem nebo křesťanům.

Centrum pro výzkum veřejného mínění v únoru a březnu zjišťovalo postavení českých obyvatel k různým skupinám. Postoj zkoumalo pomocí otázky, zda by nechtěl*a mít respondet*ka dané lidi za sousedy. Z průzkumu vyplývá, že lidé mají nejnižší toleranci k drogově závislým.

27. dubna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

Výzkumu se zúčastnilo 861 respondentů starších patnácti let. Až 89 procent lidí by nechtělo za sousedy drogově závislé osoby. Skoro 70 procent ani někoho se závislostí na alkoholu. Míra tolerance ke zkoumaným skupinám byla dlouhodobě stabilní. Tento rok však u většiny došlo k výraznému snížení netolerance.

Průzkum netolerance 2023
Zdroj: cvvm.soc.cas.cz/cz

Odmítání se liší podle vzdělání nebo věku

Až 49 procent dotázaných nechce mít za sousedy muslimy a 37 procent psychicky nemocné. Sedmina dotázaných odmítá sousedství s lidmi, kteří mají jinou barvu pleti nebo jsou cizinci. Odmítání se u lidí liší podle dosaženého vzdělání, věku a životní úrovně. Naopak nejméně respondentům vadí mladí či staří, tělesně handicapovaní nebo křesťané.

Domů
Sdílet
Diskuse