Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
27. dubna 2023 6:00
Čas čtení 6:33

Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti
Zdroj: Freepik/wayhomestudio

První kroky nezaměstnaných lidí většinou míří na Úřad práce ČR. Co tě tam čeká a nemine? S naším přehledem tě už nic nepřekvapí.

Ztráta práce, ať už dobrovolná, či nedobrovolná, se stane minimálně jednou za život každému z nás. Je proto dobré vědět, jak v takové situaci jednat. Ačkoliv se může na první pohled zdát, že potřebuješ vyřídit spoustu formalit, věříme, že s naším průvodcem to zvládneš levou zadní. Tak jdeme na to!

4. července 2023 12:00 Čas čtení 4:43 Do práce ve státní svátek? S právníky vysvětlujeme, na co všechno máš nárok (Otázky a odpovědi) Do práce ve státní svátek? S právníky vysvětlujeme, na co všechno máš nárok (Otázky a odpovědi)

Jsem bez práce. Dokdy, kam a proč se stavit?

Pokud jsi dostal*a nebo podal*a výpověď a zároveň nemáš domluvený jiný pracovní poměr, do kterého můžeš ihned nastoupit, potřebuješ se nahlásit na Úřad práce ČR. Dříve platilo, že se musíš dostavit v místě svého trvalého bydliště, od pandemie koronaviru se ale situace změnila. Zažádat o práci a případně o podporu v nezaměstnanosti můžeš na jakékoliv pobočce v Česku, u které zároveň víš, že ji můžeš navštěvovat pravidelněji.

ÚP ČR tě do evidence uchazečů o zaměstnání zařadí nejdříve v den, který následuje po skončení pracovního poměru. S návštěvou ale neotálej, lhůta je do tří pracovních dnů, aby tě v databázi uchazečů a uchazeček evidovali již od prvního dne nezaměstnanosti. 

21. dubna 2023 6:00 Čas čtení 4:58 Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů? Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů?

Evidování mezi nezaměstnanými ti má nejen najít novou práci, ale také zaručit, že stát za tebe bude hradit zdravotní pojištění. Sociální pojištění už za tebe sice nikdo nezaplatí, ale pokud se nahlásíš na úřadu práce, nikdo ho po tobě nebude chtít hradit. Je dobré si také připomenout, že doba, kdy pobudeš v databázi uchazečů a uchazeček o práci, se započítá do důchodového pojištění.

práce, muž
Zdroj: Pexels/volně k užití

Jak se přihlásit mezi nezaměstnané?

Při podávání žádosti o zprostředkování zaměstnání máš několik možnosti. Nejčastější a nejoblíbenější možností je stavit se na jednu z poboček úřadu práce, kde vyplníš papírový formulář. Prázdný formulář i vyplněný vzor nalezneš na webových stránkách ÚP ČR. Výhodou běžné návštěvy ÚP ČR je, že ti úředníci*úřednice s vyplňováním případně pomůžou a také poradí, jaké možnosti máš jako nezaměstnaný*nezaměstnaná před sebou.

14. dubna 2023 6:00 Čas čtení 4:16 Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat

Pokud ti ale nevyhovuje otvírací doba ÚP ČR, papírový formulář s ověřeným podpisem můžeš odevzdat na jeho podatelnu buď fyzicky, nebo jej pošleš poštou.

Čím dál populárnější možností je podat žádost elektronicky, a to prostřednictvím datové schránky, identity občana nebo e-mailem podepsaným, resp. opatřeným uznávaným elektronickým podpisem. Online formulář nalezneš na tomto odkazu

Jaké doklady po tobě bude úřad práce chtít?

Při první návštěvě na ÚP ČR si s sebou vezmi platný občanský průkaz nebo jiný doklad, kterým prokážeš svoji totožnost a místo trvalého pobytu. K tomu, abys byl*a ihned zařazena do evidence uchazečů a uchazeček o práci, potřebuješ také potvrzení, že jsi skutečně bez zaměstnání. Tyto podklady kromě průkazu totožnosti však můžeš dodat později.

13. dubna 2023 6:00 Čas čtení 5:05 „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci

Podklady se liší podle toho, v jaké jsi zrovna situaci. Pokud jsi dosud byl*a v zaměstnání či na brigádě a došlo k ukončení pracovního poměru, potřebuješ tzv. zápočtový list s potvrzením o výši průměrného měsíčního čistého výdělku. Tyto formuláře ti vyplní a dodá firma, ve které jsi pracoval*a. Pokud jsi dosud podnikal*a na živnost jako OSVČ, tak úřadu předložíš potvrzení o době trvání účasti na důchodovém pojištění a o vyměřovacím základu.

Na úřad práce se dostaví i ti, kteří teprve vyšli ze školy. Kromě dokladu totožnosti potřebují také doklad o nejvyšším ukončeném vzdělání, které je mělo připravit na budoucí povolání. Jedná se například o maturitní vysvědčení, diplom apod.

A pokud se vracíš z mateřské dovolené nebo jsi dosud pečoval*a o osobu závislou či pobíral*a invalidní důchod 3. stupně, na úřad si přineseš potvrzení o ukončené náhradní době.  

13. března 2023 17:00 Čas čtení 0:24 KVÍZ: Dojič krav, popelářka, lékařka nebo ředitel školy. Uhádneš, kolik si vydělají a kdo bere nejvíc? KVÍZ: Dojič krav, popelářka, lékařka nebo ředitel školy. Uhádneš, kolik si vydělají a kdo bere nejvíc?

Pro koho je a není podpora v nezaměstnanosti?

Na úřadu si nejprve zažádáš o zprostředkování zaměstnání a teprve pak je na řadě vyplnění formuláře na podporu v nezaměstnanosti. Nelze tedy žádat „jen“ o peníze.

Abys měl*a nárok na podporu v nezaměstnanosti, musíš splnit jednu zásadní podmínku. Během posledních dvou let musíš mít zaplacené důchodové pojištění alespoň za 12 měsíců. Stejně to platí i u rodičů malých dětí, kteří o podporu v nezaměstnanosti žádají. 

Pojištění zaměstnancům (někdy i brigádníkům) většinou platí firmy. Osoby samostatně výdělečně činné si jej platí samy. OSVČ mají sice také možnost přihlásit se na pracovním úřadě a brát podporu, musí ale nejprve pozastavit nebo zrušit svou živnost.

27. února 2023 7:30 Čas čtení 4:41 Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno

Nárok na podporu však nemají ti uchazeči či uchazečky o zaměstnání, se kterými byl v posledních šesti měsících ukončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem. Podle zákoníku práce se jedná o případy, jako je déletrvající neomluvená nepřítomnost zaměstnance či zaměstnankyně v práci, útok na majetek zaměstnavatele, požívání alkoholických nápojů na pracovišti či jiné porušení povinností, např. fyzické a slovní napadání.

Pokud jsi dosud byl*a v zaměstnání, kde máš nárok na odstupné, na podporu v nezaměstnanosti dosáhneš až později. Až když ti firma vyplatí odstupné, teprve potom můžeš pobírat sociální dávku. 

práce, studium, home office
Zdroj: Pexels/Ivan Samkov

Výše podpory v nezaměstnanosti 

Pokud se firma rozhodla tě propustit, výše podpory v nezaměstnanosti se odvíjí od průměrného čistého výdělku z posledního zaměstnání. V případě OSVČ bere ÚP ČR v potaz poslední vyměřovací základ, který je přepočtený na jeden kalendářní měsíc.

Výše podpory v nezaměstnanosti – tabulkový přehled: 

Příspěvek od ÚP ČRDoba bez práce
65 % z čisté mzdyPrvní dva měsíce
50 % z čisté mzdyDalší dva měsíce
45 % z čisté mzdyPo zbývající dobu

 Zdroj: Úřad práce ČR

Nicméně je rozdíl, pokud jsi ukončil*a poslední zaměstnání bez závažného důvodu sám*sama formou výpovědi nebo dohody se zaměstnavatelem. V obou případech dosáhneš po celou podpůrčí dobu „jen“ na 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku.

Stát však každoročně nastavuje i maximální částku podpory v nezaměstnanosti. Pro rok 2023 činí 22 798 Kč.

5. ledna 2023 14:00 Čas čtení 4:44 Genderové nerovnosti v číslech: Češi berou za stejnou práci až o 76 tisíc korun víc než Češky Genderové nerovnosti v číslech: Češi berou za stejnou práci až o 76 tisíc korun víc než Češky

Jak dlouho můžeš pobírat podporu v nezaměstnanosti? 

Na kolik peněz si jako nezaměstnaný*nezaměstnaná přijdeš, už víš. Vyplácení sociální dávky je však limitované i časovým obdobím. Podpůrčí doba se liší podle věku uchazeče či uchazečky. 

Doba pobírání podpory v nezaměstnanosti – tabulkový přehled: 

VěkJak dlouho ti bude ÚP ČR vyplácet podporu
Do 50 let5 měsíců
Od 50 do 55 let8 měsíců
Nad 55 let11 měsíců

 Zdroj: Úřad práce ČR

Pokud si nenajdeš práci ani do doby, kdy ti vyprší nárok na podporu v nezaměstnanosti, můžeš si zažádat o jednu ze sociálních dávek (např. příspěvek na bydlení) nebo o dávky v hmotné nouzi (např. příspěvek na živobytí). Jak můžeš dostat od státu příspěvek na bydlení i na živobytí, jsme tě v Refresheru již informovali.  

Brigádu můžeš mít i během „pracáku“, ale s omezením

I když jsi v evidenci ÚP ČR, tak si stále můžeš prostřednictvím brigády něco málo přivydělat. Podmínkou je, aby šlo o dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a aby měsíční hrubý výdělek nepřesáhl polovinu minimální mzdy. Vzhledem k tomu, že minimální mzda pro rok 2023 činí 17 300 Kč hrubého, vydělat si můžeš do 8650 Kč za měsíc.

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

V případě výkonu více činností se měsíční odměny sčítají. Nicméně počítej s tím, že pokud od státu pobíráš podporu v nezaměstnanosti, tak po dobu brigády ti ÚP ČR pozastaví její výplatu. Po ukončení přivýdělku ti úřad sociální dávku opět začne vyplácet.

Pokud v průběhu evidence využiješ možnost přivýdělku, máš povinnost to oznámit úřadu. A to nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti.

Odmítnutí práce skrz ÚP ČR se nevyplácí

Všechny formuláře máš již vyplněné? Úředník či úřednice se s tebou domluví na frekvenci návštěv, na kterých si vždy řeknete, jak jsi na tom s hledáním práce. Setkání většinou probíhá jednou do měsíce. Pokud máš k nalezení práce vysoké předpoklady, sám*sama si nové zaměstnání aktivně hledáš nebo máš již domluvené pracovní místo, ale až třeba o měsíc později, tak se jedná spíše o formalitu. 

Pokud ale potřebuješ pomoc s výběrem vhodného zaměstnání, na úřadu se ti budou snažit najít takovou práci, která ti bude vyhovovat. Úředník či úřednice při tom zohlední možnosti každého – například místo výkonu budoucí práce, povahu práce, znalosti, dovednosti, představy a specifická omezení (zdravotní stav, péče o malé děti apod.).

8. března 2023 17:17 Čas čtení 6:12 Tohle je 5 ověřených tipů ze zahraničí, které zlepší ženám pracovní trh a nastartují českou ekonomiku Tohle je 5 ověřených tipů ze zahraničí, které zlepší ženám pracovní trh a nastartují českou ekonomiku

Je ale dobré vědět, že pokud odmítneš vhodné zaměstnání, které ti úřad dohodí, a to bez uvedení vážných důvodů (mezi vážnými důvody může být zdravotní stav, změna bydliště, péče o malé děti), z evidence můžeš být sankčně vyřazen*a. 

Chceš změnit obor? Úřad ti přispěje na rekvalifikační kurz

Úřad práce by ti měl pomoci i v případech, kdy se ti nedaří najít práci ve tvém původní oboru nebo chceš z vlastní vůle změnit profesi, doplnit si kvalifikaci nebo se v nějaké znalosti zdokonalit. Řešením může být rekvalifikační kurz, na který ti úřad přispěje. Během tří let tak můžeš dosáhnout na finanční podporu, která dosahuje až na 50 tisíc korun.

„Pokud už máte vybraný vhodný kurz, informujte o tom svého zprostředkovatele na ÚP ČR a vyplňte patřičné FORMULÁŘE. Nejpozději 14 dní před zahájením kurzu je doložte příslušnému kontaktnímu pracovišti ÚP ČR,“ informuje úřad o podmínkách rekvalifikace. 

Žádost můžeš podat jak osobně na pobočce ÚP ČR, tak elektronicky. Papírový i elektronický formulář nalezneš na jejich webových stránkách.

Požadavek pak posoudí odborná komise podle tvých předpokladů na absolvování kurzu, výkon nové profese a zvýšení šancí na pracovní uplatnění. Příspěvek je však možný pobírat jen po dobu, kdy jsi v evidenci ÚP ČR. Ale pozor, proplacení zvolené rekvalifikace není nárokové. To znamená, že i když splníš všechny podmínky, nemusíš ho dostat. Podání žádosti proto nejprve zkonzultuj přímo s úřadem práce. 

varenie
Zdroj: Pexels/cottonbro

Nová práce nalezena. Co teď?

Pokud jsi překlenul*a období bez práce a již brzy nastupuješ do zaměstnání, čeká na tebe další formalita. Musíš to oznámit na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR, kde jsi v evidenci. A to nejpozději do 8 kalendářních dnů ode dne nástupu.

Pokud nástup do práce neohlásíš, podle ÚP ČR by to mohlo vést k sankčnímu vyřazení. Zároveň to může negativně ovlivnit tvoji případnou další evidenci mezi nezaměstnanými, pokud to budeš opět potřebovat.

3. ledna 2023 6:00 Čas čtení 3:56 Změny na trhu práce 2023: Jaká je minimální mzda nebo kolik ti firma proplatí za home office? Změny na trhu práce 2023: Jaká je minimální mzda nebo kolik ti firma proplatí za home office?

Pokud máš šanci na novou pracovní příležitost, která je ale od tebe daleko, řešením pro tebe může být příspěvek na dojíždění do práce. Vyplácí jej právě Úřad práce ČR a zažádat si můžeš až o 4375 korun měsíčně. Částka závisí na vzdálenosti místa nového pracoviště od místa bydliště, ale také na tom, zda v domácnosti pečuješ o dítě do 4 let. O příspěvek se dá žádat buď před nástupem do nové práce, nebo až do 30 dní po nástupu. Více se dozvíš v našem samostatném článku

Domů
Sdílet
Diskuse