Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
20. května 2023 14:08
Čas čtení 0:43

Zelenskyj přijel do Hirošimy na summit G7. „Přiblížíme se míru,“ tvrdí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj přijel do Hirošimy na summit G7. „Přiblížíme se míru,“ tvrdí
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu přijel do japonské Hirošimy na summit G7. Sdružení nejsilnějších ekonomik světa se na květnovém setkání zabývá především válkou na Ukrajině.

Zelenskyj má v plánu na summitu jednat s představiteli Brazílie a Indie. Kromě toho se sejde i s americkým prezidentem Joem Bidenem a japonským premiérem Fumiem Kišidou. „Japonsko. G7. Důležité setkání s partnery a přáteli Ukrajiny. Bezpečnost a posílená spolupráce pro naše vítězství. Dnes se přiblížíme míru,“ uvedl Zelenskyj na svém twitterovém účtu.

Zelenskyj už má za sebou jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloni a britským premiérem Rishim Sunakem.

Členové G7, kterými jsou Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Velká Británie a USA, probírali mimo jiné vztah k Číně. Po jednání vyzvali Peking k tlaku na Rusko, „aby zastavilo svou agresi“. Informuje o tom Česká televize.

Německý kancléř Olaf Scholz v pátek uvedl, že i když je potřeba, aby měla Čína možnost dál se rozvíjet, je třeba, aby se tak dělo „v rámci mezinárodního práva“. „Jeho součástí je, že všechny země musí respektovat pravidla a vést politiku tak, aby byla zaručena bezpečnost pro všechny,“dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse