Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
31. května 2023 20:48
Čas čtení 0:56

VIDEO: Čínská stíhačka ohrozila riskantním manévrem americké letadlo tak, že se otřáslo

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Čínská stíhačka ohrozila riskantním manévrem americké letadlo tak, že se otřáslo
Zdroj: Getty Images/Ethan Miller (ilustrační foto)

Incident se odehrál v období již tak zvýšeného napětí mezi Washingtonem a Pekingem.

Pilot čínské stíhačky udělal minulý týden nad Jihočínským mořem zbytečně agresivní manévr poblíž amerického průzkumného letadla, které se kvůli tomu otřáslo. Oznámila to americká armáda s tím, že případ se stal v mezinárodních vodách. Informuje o tom TASR.


Incident se odehrál v období již tak zvýšeného napětí mezi Washingtonem a Pekingem způsobeného politikou vůči Tchaj-wanu a údajným čínským špionážním balonem, který letos letěl nad územím USA, jež jej následně sestřelily.

31. května 2023 15:55 Čas čtení 1:22 Íránská modelka si na červený koberec v Cannes oblékla šaty s oprátkou. Protestovala proti popravám Íránská modelka si na červený koberec v Cannes oblékla šaty s oprátkou. Protestovala proti popravám

„Čínská stíhačka proletěla v pátek přímo před nosem amerického průzkumného letadla RC-135 a donutila ho tak letět přes vzniklé turbulence,“ uvedlo v oznámení indo-pacifické velení USA (INDOPACOM).


„RC-135 provádělo bezpečné a obvyklé operace nad Jihočínským mořem v mezinárodním vzdušném prostoru v souladu s mezinárodním právem,“ dodalo velení. Zároveň odtajnilo a zveřejnilo video zachycující stíhačku, jak proletí před americkým letounem, který se v následných turbulencích viditelně zatřese.


Vysoce postavený představitel amerických ozbrojených sil řekl, že nastal „alarmující nárůst v počtu riskantních incidentů a konfrontací vyvolaných čínskými letadly a loděmi na moři“. Takové akce mohou podle něj „zapříčinit nebezpečnou situaci nebo nesprávný odhad“.


„Nevěříme, že piloti takto jednají nezávisle. Myslíme si, že je to součást širšího plánu,“ uvedl představitel. Podobný případ s čínským letadlem a americkým RC-135 se stal i loni v prosinci, kdy byl americký stroj donucen provést uhýbací manévry, aby nedošlo ke kolizi, informovalo tehdy INDOPACOM.

Domů
Sdílet
Diskuse