Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
31. května 2023 15:55
Čas čtení 1:22

Íránská modelka si na červený koberec v Cannes oblékla šaty s oprátkou. Protestovala proti popravám

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Íránská modelka si na červený koberec v Cannes oblékla šaty s oprátkou. Protestovala proti popravám
Zdroj: Instagram/@mahlaghajaberi

Íránská modelka Mahlagha Jaberi na filmovém festivalu v Cannes překvapila politickým gestem. Na červený koberec si vzala šaty, které mají místo ramínek kolem krku oprátku. Protestovala proti nedávnému zvýšení počtu poprav v zemi.

Třiatřicetiletá modelka se na červeném koberci festivalu ukázala v přiléhavých černých šatech, které měly kolem krku řemínek připomínající oprátku. 

Upozornit na nespravedlivé popravy

Jaberi poděkovala týmu a návrháři Jilovi Saberovi za to, že jí pomohl skrze módu poukázat na dění v její zemi původu. „Chtěli jsme udělat módní gesto, které by bylo v souladu s půvabem Cannes, ale ještě důležitější bylo přitáhnout pozornost médií k nespravedlivým exekucím Íránců,“ píše v příspěvku pod fotografií šatů. 

Vyjadřování politických názorů či gest je však na festivalu zakázáno a ochranka modelce zabránila, aby ukázala šaty zezadu. Na vlečce sukně stál anglický nápis „Zastavte popravy“. Jaberi si přesto myslí, že význam byl jasně patrný.

Íránské autority po protestech přitvrzují 

V prvním květnovém týdnu nechaly íránské autority popravit okolo 45 vězňů. Podle OSN bylo jen letos popraveno přes 200 lidí, nejčastěji kvůli prohřeškům spojeným s drogami. 

V důsledku protivládního protestního hnutí, které zachvátilo Írán po smrti 22leté Mahsy Amini v polovině září, přišlo o život nejméně 500 lidí a desetitisíce skončily ve vězení. 

30. května 2023 17:30 Čas čtení 2:18 Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby

Odvaha, nebo potupa?

Akt přitáhl mnoho pozornosti. Podporu Jaberi na Twitteru vyjádřil i Anton Gerašenko, poradce ukrajinského ministra vnitra. V příspěvku napsal: „Další statečná žena. Možná kdyby byla v politice většina žen, tak by nebyly další války. Co myslíte?“

Ale k počínání Jaberi se ozvala i kritika. Nad dodatečným videem, které modelka v šatech natočila a ke kterému přidala hymnu lidí protestujících proti režimu, se rozhořčoval novinář íránského původu žijící v USA Yashar Ali. „Zatímco nevinní Íránci jsou popravováni, Mahlagha Jaberi si myslí, že je dobrý nápad si obléct šaty s oprátkou a natočit svůdné video s písní, která je hymnou protestujících,“ napsal na sociální síť. „Absolutně ostudné,“ zakončil novinář, v komentáři pod jeho tweetem se však lidé stavěli spíše na stranu Jaberi.

Domů
Sdílet
Diskuse