Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
19. června 2023 13:04
Čas čtení 0:45

V Rusku začal nový proces s Navalným. Ve vězení může zůstat celá desetiletí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Rusku začal nový proces s Navalným. Ve vězení může zůstat celá desetiletí
Zdroj: TASR/AP

Před ruským soudem začal v pondělí další proces s vězněným ruským opozičním vůdcem Alexejem Navalným, který tentokrát čelí obviněním z extremismu. V případě usvědčení může zůstat za mřížemi i celá desetiletí, informuje TASR na základě zprávy agentury AFP.

Proces probíhá ve věznici s nejpřísnějším stupněm hlídání v Melechově ve Vladimírské oblasti, zhruba 250 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj, úhlavní nepřítel Kremlu, si v této věznici odpykává devítiletý trest za údajný podvod a pohrdání soudem.

15. března 2023 13:02 Čas čtení 1:02 Server vydal nepravdivý článek o Navalném. Se zdroji mu pomáhala umělá inteligence Server vydal nepravdivý článek o Navalném. Se zdroji mu pomáhala umělá inteligence

Navalného, který veřejně odhaloval korupci na vysokých místech a organizoval masové protesty proti Kremlu, zatkli ještě v lednu 2021. Stalo se tak krátce po jeho návratu do Moskvy z Německa, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou, z níž obvinil Kreml.

Proti Navalnému byla vznesena nová obvinění podle sedmi článků trestního zákoníku. Nejzávažnějším z nich je vytvoření extremistické organizace. Ruské orgány za ni považují Navalným založenou nadaci Fond boje proti korupci (FBK) a síť jeho štábů v regionech.

18. června 2023 18:35 Čas čtení 0:52 Ukrajinská protiofenziva: Obsadili vesnici v Záporožské oblasti. Těžké boje pokračují, velké ztráty mají obě strany Ukrajinská protiofenziva: Obsadili vesnici v Záporožské oblasti. Těžké boje pokračují, velké ztráty mají obě strany

V novém případě je Navalnyj obviněn i z výzev k extremismu, z financování extremistických aktivit, ze zapojení nezletilých osob do nebezpečných činů, z rehabilitace nacismu a ze založení nevládní organizace zasahující do práv občanů. Samotný Navalnyj označil nová obvinění za „absurdní“ a upozornil, že v případě usvědčení mu hrozí dalších 30 let vězení.

Navalnyj kromě toho čelí i obžalobě z terorismu. Tu bude projednávat vojenský soud, který mu může vyměřit i doživotní trest, cituje TASR AFP.

Domů
Sdílet
Diskuse