Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kristýna Dobiášová ČTK
26. června 2023 v 9:53
Čas čtení 1:00

Studenti mají poslední den na podání přihlášky k podzimním maturitám. Vysvětlujeme, jak na to

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studenti mají poslední den na podání přihlášky k podzimním maturitám. Vysvětlujeme, jak na to
Zdroj: Pexels/Keira Burton

Do pondělního dne mohou studenti podávat přihlášky k letošnímu podzimnímu zkušebnímu období maturitních zkoušek. Opravný a náhradní termín maturit se koná v září.

Středoškoláci skládají didaktické testy, které zadává a vyhodnocuje státní organizace Cermat, a školní část maturit.

V jakých termínech budou didaktické testy?

Studenti, kteří budou v září vyplňovat didaktické testy od Cermatu, je budou psát v několika tzv. spádových školách v termínu od 4. do 8. září. Státní maturita je podle zákona povinná z českého jazyka, druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Výsledky těchto testů budou do 10. září. Podle vyhlášky z roku 2020 se maturitní testy neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ nebo „neuspěl“.

Jak se můžeš přihlásit?

V přihlášce musíš uvést všechny povinné údaje o své osobě, škole a zvolených zkušebních předmětech. Nepovinné údaje jsou v přihlášce označeny vysvětlivkou. Ti, kteří žádají o úpravu podmínek, vyznačují žádost na druhé straně. Přihlášku si můžeš stáhnout zde, studenti ji vyplněnou dávají řediteli školy.

Oproti českým středoškolákům mají letos v českých školách upravenou podobu státní maturity váleční uprchlíci z Ukrajiny. Na didaktický test se 25 úlohami z matematiky mají místo běžných 135 minut o deset více. K dispozici jim bude rovněž překladový slovník. Mohou ho využívat spolu s Pravidly českého pravopisu i při státní maturitě z českého jazyka a literatury. Na řešení úkolů v tomto testu budou mít 115 minut, tedy o 30 minut víc než ostatní.

19. června 2023 v 6:00 Čas čtení 3:34 České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?

Kdy bude školní část maturit?

Školní maturity v náhradním a opravném termínu se budou konat od 1. září do 20. září, praktické zkoušky mohou školy podle informací Cermatu pořádat i dříve. Konkrétní termíny stanovuje ředitel školy, a to nejpozději do 25. srpna.

Domů
Sdílet
Diskuse