Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
19. června 2023 6:00
Čas čtení 3:34

České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?
Zdroj: Unsplash/Helena Lopes/volně k použití

I když mladší Gen Z a starší mileniály dělí jen několik let, v řadě věcí se stále liší. Kdo z nich myslí více na své zdraví a kdo se spíše obává možného terorismu?

Společnost vnímá lidi z řad generace Z a mileniálů jako ty, kteří touží po flexibilní pracovní době a větší kontrole nad pracovním a soukromým životem. Co si ale mnozí neuvědomují, je to, že tito lidé zároveň vyrůstají ve věku úzkosti a spíše než na prosperující kariéru se připravují na stres a vyhoření.

13. června 2023 16:14 Čas čtení 2:29 Každá šestá firma v Česku se chystá propouštět. Podívej se, které obory tě ale přivítají s otevřenou náručí Každá šestá firma v Česku se chystá propouštět. Podívej se, které obory tě ale přivítají s otevřenou náručí

Přece jen mladí lidé nastoupili – nebo teprve nastupují – do svých prvních zaměstnání v době, kdy se ekonomika zotavuje z dopadů pandemie, enormní inflace a hromadných propouštění. Jak vyplývá z čerstvého průzkumu od Deloitte, mezi největší problémy tzv. „zoomers“ a mileniálů patří aktuálně vysoké náklady na živobytí, kvůli nimž se jim těžko plánuje budoucnost, a tak musí pracovat stále více.

práce, office
Zdroj: Pexels/olia danilevich/volně k užití


Studie mimo jiné porovnávala situaci příslušníků mladších generací v zahraničí s českými vrstevníky. Ukázalo se tak, že u nás tolik nepanují obavy z nezaměstnanosti jako u jiných mladých lidí na světě.

Do průzkumu Deloitte Global Millennial Survey 2023 se zapojilo více než 23 tisíc respondentů a respondentek ze 44 zemí světa. V Česku šlo o 502 lidí, z toho 302 byli „zoomers“ a 200 mileniálové. Studie označila mileniály jako generaci narozenou v letech 1983 až 1994. Generaci Z pak definovala jako lidi narozené po roce 1995 do roku 2004. 

Čeští mileniálové myslí více na zdraví 

Jak příslušníky generace Z, tak o něco starší mileniály v Česku pojí jedno společné téma. Za největší aktuální problém jednoznačně označili náklady na bydlení. Konkrétně s tím souhlasilo 45 procent českých mileniálů a 35 procent „zoomers“. 

Čeho se nejvíc obává česká generace mileniálů a česká generace Z? Více se dozvíš v našich infografikách:

I když tyto mileniály a „zoomers“ dělí jen pár let a jsou k sobě možná blíž než k ostatním generacím, v řadě věcí se přece jen stále neshodnou. Generaci Z v Česku více trápí možná politická nestabilita (28 %), u mileniálů je to zase zejména nedostatek financí (30 %). Mimochodem, politickou nestabilitu zařadila česká Gen Z hned na druhé místo, zatímco mileniálové ji staví až na třetí příčku. Oproti „zoomers“ totiž vnímají problém nedostatku přírodních zdrojů (tedy vody, ropy nebo uhlí) na vyšší pozici.

Vzhledem k tomu, že mileniálové postupně stárnou, až skoro pětina z nich řeší význam prevence zdravotní péče. Pro generaci Z naopak nemoci nejsou takovou hrozbou, cítí se však ohroženi terorismem (18 %).

Work-life balance? Nejsou na to peníze

Ačkoliv mladší generace sní o lepší rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, realita je často jiná. Téměř polovina mileniálů i generace Z se totiž domnívá, že pokud se ekonomická situace v následujících 12 měsících nezlepší, bude si muset vedle hlavního zaměstnání najít další práci na částečný nebo plný úvazek, aby pokryla všechny své výdaje. V Česku to přiznalo 43 procent lidí z generace Z a 30 procent mileniálů.

13. dubna 2023 6:00 Čas čtení 5:05 „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci

Jako další řešení pro překlenutí ekonomické nejistoty navrhují mladí lidé žádost zaměstnavatele o zvýšení mzdy nebo o povýšení. Váhají kvůli tomu dokonce založit rodinu nebo si pořídit dům. V Česku aktuálně totiž od výplaty k výplatě žije 37 procent zástupců generace Z a 34 procent mileniálů.

práca, chill, posteľ, laptop
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich


Podobné závěry vyplývají i z letošního průzkumu Randstad Workmonitor, o kterém jsme tě v minulosti informovali v samostatném článku. Ten deklaroval, že až 85 % zástupců a zástupkyň české generace Z preferuje při výběru zaměstnání rovnováhu mezi pracovním a osobním životem stejnou měrou jako výši mzdy. Jednoduše řečeno, uvědomují si, že soukromý život má být spravedlivě kompenzován penězi.

Zaklapnout počítač a neodpovídat na zprávy

Jiná studie, tentokrát od výzkumného institutu ADP Research Institute's (psali jsme zde), poukázala také na to, že lidé ve věku 18 až 24 let – tedy příslušníci a příslušnice generace Z – mají tendenci věnovat 8 hodin a 30 minut neplacené práci týdně navíc. V práci začínají brzy a buď zůstávají do pozdních hodin, nebo pracují i během přestávek a obědů. Za pílí generace Z totiž stojí pracovní nejistota, kdy mají „zoomers“ pocit, že potřebují zaměstnavateli dokázat svou hodnotu. Dlouhé odpracované hodiny bez přestávky však nejsou udržitelné a naopak je připravují na stres a vyhoření.

8. června 2023 6:00 Čas čtení 4:33 Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok? Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok?

Právě přetrvávající stres, úzkost a vyhoření trápí podle studie od Deloittu mladé lidi napříč světem. Čechy a Česky to ale ve výkonu práce „nebrzdí“ tolik jako jejich vrstevníky v zahraničí. Ačkoliv řeší podobné problémy, jako jsou vysoké výdaje a obavy z nedostatečných rezerv, stále se jim daří večer zaklapnout pracovní počítač a neodpovídat na zprávy. Takto alespoň odpověděli čtyři z deseti českých zástupců a zástupkyň generace Z a mileniálů.

Respondenti a respondentky ze zahraničí také často uváděli, že se obávají, že přijdou o práci. Tento problém však české vrstevníky a vrstevnice tolik netrápí.

Čechy a Češky klima tolik netrápí

Životní prostředí ovlivňuje kariéru, což potvrdilo šest z 10 světových příslušníků a příslušnic generace Z a mileniálů. V uplynulém měsíci se mladí lidé obávali o stav planety. Udržitelné myšlení firmy se pro ně proto při výběru práce a zaměstnavatele stává pomalu nejvýznamnějším kritériem. 

Jak se to projevuje? Více než polovina respondentů před nástupem do nové práce zkoumá dopad značky na životní prostředí. Každý šestý příslušník a příslušnice z mladších generací už dokonce změnil zaměstnání nebo odvětví kvůli obavám o klima. V budoucnu to tak plánuje mimochodem přibližně čtvrtina lidí.

19. června 2023 6:00 Čas čtení 6:31 „Matka po porodu odešla a starost o dítě nechala na mně.“ Češi se nám svěřili s pocity a zkušenostmi s otcovstvím „Matka po porodu odešla a starost o dítě nechala na mně.“ Češi se nám svěřili s pocity a zkušenostmi s otcovstvím

Úzkosti z klimatických změn však mladí lidé v Česku tolik nepociťují, a pokud ano, jde jen o zhruba čtyři z deseti mileniálů a mladých z generace Z. Podobné smýšlení se však týká i jejich zaměstnavatelů. Zatímco globálně uvedla více než polovina účastníků průzkumu, že jejich firma pracuje na snižování své uhlíkové stopy, v Česku to řeší jen třetina z nich.

Domů
Sdílet
Diskuse