Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
20. července 2023 16:52
Čas čtení 0:33

Zjistili jsme, kdy se konečně otevře lávka mezi Holešovicemi a Karlínem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Štvanická lávka, která propojí pražské Holešovice a Karlín, bude otevřena do konce července. Refresheru to sdělil vedoucí vnějších vztahů stavební společnosti Skanska Ondřej Šuch.

Štvanická lávka.
Štvanická lávka. Zdroj: Skanska


Štvanická lávka původně měla být dokončena do konce roku 2022. Její otevření se ale oddálilo na letošní jaro a poté na léto. „Stavba se musela vyrovnat s náročnějším geologickým podložím ve Vltavě a původně zamýšlené práce se poté rozšířily o finální parkové úpravy ostrova Štvanice, aby nebylo potřeba zasahovat do už postavených a upravených ploch jedná se zejména o cesty, chodníky a zádlažby,“ vysvětlil pro Refresher Šuch. 

20. července 2023 6:00 Čas čtení 4:57 Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab

Pražané a Pražačky se po nové lávce projdou již za několik dní. „Štvanickou lávku rádi předáme Praze do konce července,“ uvedl Šuch. 

Lávka propojí Karlín, Holešovice a ostrov Štvanice a nabídne tak jednoduchou možnost přepravy mezi oběma břehy pro pěší i pro cyklisty. Stavba je konstruována tak, aby ji při povodních bylo možné zvednout. Architekt a inženýr Petr Tej pro ni s kolegy vyvinul speciální bílý vysokopevnostní beton. Bez údržby tak vydrží 200 let.

Domů
Sdílet
Diskuse