Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
22. srpna 2023 10:10
Čas čtení 1:14

Mezi mladými Čechy a Češkami je nejvíce nezaměstnaných za osm let. Může za tím stát změna přístupu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mezi mladými Čechy a Češkami je nejvíce nezaměstnaných za osm let. Může za tím stát změna přístupu
Zdroj: pixabay/CC0/volně k užití

Nezaměstnanost mladých lidí je v Česku rekordně vysoká. Situace na trhu práce je přitom stále stejná. Změna je spíše v postoji mladých – více cestují, nechtějí brát nekvalifikované práce za málo peněz a na lepší nabídku si raději počkají.

Česko má dlouhodobě velmi nízkou míru nezaměstnanosti. Podle dat Úřadu práce ČR letos v červnu klesla na 2,7 procenta, což je výrazně pod průměrem Evropské unie (5,9 procenta).

U mladých lidí do 25 let byla nezaměstnanost naopak na základě posledních čísel rekordně vysoká. Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat činila v červnu 13,7 procenta. Jedná se o nejvyšší míru nezaměstnanosti mladých lidí od března roku 2015.

Není to jen ekonomickým poklesem

Během zhoršující se ekonomické situace běžně dochází k propouštění mladších a starších pracovníků a pracovnic s nižší kvalifikací. Míra nezaměstnanosti mladých ale nebyla takto vysoká ani během pandemie.

Podle Robina Maialeha, ředitele Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, však narůstající počet mladých lidí bez práce nelze vysvětlit pouhým ekonomickým poklesem. „V případě České republiky je to novum,“ řekl serveru iDnes.

Výrazný červnový nárůst míry nezaměstnanosti mladých z květnové úrovně 9,5 procenta na červnových 13,7 procenta může souviset s vysokým počtem absolventů základních škol, na který nebyly střední školy kapacitně připraveny. Absolventi základních škol, kterým se nepodařilo dostat na střední školu, se tak raději nahlásili na příslušný úřad práce, aby za ně stát hradil zdravotní pojištění.

Cestování, stáž či praxe

Rekordně vysoká nezaměstnanost mladé generace může rovněž souviset se změnou přemýšlení a životních hodnot. Dnes mladí lidé nejdou po ukončení školy automaticky hned do práce.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Mnoho mladých lidí po dokončení školy nespěchá hledat práci. Jsou si vědomi, že pracovat budou téměř po celý zbytek života, a stále častěji si mezi studiem a startem kariéry dopřejí pauzu. Po škole nebo i během ní vycestují do zahraničí a sbírají praxi tam. Právě pauza mezi ukončením školy a začátkem pracovní kariéry se přitom může odrazit ve vyšší nezaměstnanosti lidí do 25 let. 

Někteří z nich se už ani nenahlásí na úřad práce, případně jenom proto, aby za ně stát platil zdravotní pojištění. Moc zajímavé nabídky od úřadu práce totiž nedostávají. Neatraktivní pracovní pozice mladou generaci nelákají.

Domů
Sdílet
Diskuse