Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
27. srpna 2023 19:06
Čas čtení 0:37

Tálibán zakázal ženám vstup do národního parku, protože nedodržovaly povinné nošení hidžábu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tálibán zakázal ženám vstup do národního parku, protože nedodržovaly povinné nošení hidžábu
Zdroj: TASR/AP

Radikální afghánské hnutí Tálibán zakázalo ženám vstup do národního parku Band-e-Amir. Učinilo tak v sobotu, kdy se po celém světě slaví Den rovnoprávnosti žen.

Úřadující afghánský ministr pro ctnost a neřesti, Mohammad Khaled Hanafi, oznámil, že ženy navštěvující národní park nedodržovaly povinné nošení hidžábu. Rozhodl se proto zakázat ženám vstup do parku do chvíle, než se najde možné řešení situace. 

Band-e-Amir se v roce 2009 stal afghánským prvním národním parkem a od té doby se těší oblíbenosti především u rodin, které do rezervace jezdí na výlety, píše britská stanice BBC

31. července 2023 10:28 Čas čtení 0:45 Mravnostní policie Tálibánu nechala spálit hudební nástroje i reproduktory, režim hudbu zakazuje Mravnostní policie Tálibánu nechala spálit hudební nástroje i reproduktory, režim hudbu zakazuje

Náboženští představitelé v oblasti Bámjánu, kde se park nachází, uvedli, že ženy, které park navštěvovaly a nedodržovaly pravidla, byly turistky. „Objevily se stížnosti na nenošení hidžábu nebo špatné nošení hidžábu. To ale nejsou obyvatelky Bámjánu, přicházejí sem z jiných míst,“ uvedl šéf bámjánské rady Sayed Nasrullah Waezi.

Zákaz návštěv národního parku je posledním z dlouhé řady nařízení, jimiž se afghánské ženy musí řídit po návratu Tálibánu k moci v roce 2021. Kromě toho jim byl zamezen přístup ke vzdělání a základním lidským právům, jako je například svoboda volného pohybu nebo zaměstnání. 

islám, hidžáb, ženy
Zdroj: Unsplash/IsaaK Alexandre KaRslian
Domů
Sdílet
Diskuse