Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
31. července 2023 10:28
Čas čtení 0:45

Mravnostní policie Tálibánu nechala spálit hudební nástroje i reproduktory, režim hudbu zakazuje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mravnostní policie Tálibánu nechala spálit hudební nástroje i reproduktory, režim hudbu zakazuje
Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul

Mravnostní policie nechala na severozápadě Afghánistánu spálit zabavené reproduktory a hudební nástroje. Hudba je v zemi ovládané islamistickým hnutím Tálibán zakázaná, podle něj mládež „zbavuje smyslů a ničí společnost“.

Zástupce Tálibánu v provincii Herát zdůvodnil opatření zákazem hudby, uvedla podle ČT24 a Deutsche Welle státní afghánská agentura Bachtar. Soukromá televize TOLOnews na Twitteru zveřejnila fotografii hořící hromady s desítkami hudebních nástrojů včetně kytar a reproduktorů.

Agentura Bachtar se odvolává na vysoce postaveného funkcionáře Tálibánu, podle něhož hudba „zbavuje mládež smyslů a ničí společnost“.

Talibán zakázal nenáboženskou hudbu, její hraní a vysílání už během své předchozí vlády v 90. letech, a když se v létě 2021 dostal opět k moci, stejný zákaz zavedl znovu. Nedávno afghánské úřady zakázaly hrát hudbu i na svatbách. Země má přitom silnou a dlouholetou hudební tradici.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Mnoho afghánských umělců a hudebníků zemi po převzetí moci Tálibánem opustilo. Navzdory slibům, že tentokrát bude vládnout umírněněji, je Tálibán v poslední době stále více autoritativní a dogmatický.

Domů
Sdílet
Diskuse