Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová ČTK
6. října 2023 v 9:18
Čas čtení 1:05

Babiš přemýšlí, jestli svrhnout Fialovu vládu. Poslal dopis prezidentu Pavlovi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Babiš přemýšlí, jestli svrhnout Fialovu vládu. Poslal dopis prezidentu Pavlovi
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Podle hnutí premiér Fiala dosud bagatelizoval informace o tom, že měl ministr vnitra Rakušan šifrovaný telefon. Předseda hnutí ANO Babiš zároveň poslal dopis vysvětlující situaci prezidentu Pavlovi. O odevzdání podpisů rozhodne ANO až příští týden.

Na tiskové konferenci stínové vlády to ve čtvrtek řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Minulý týden hnutí uvedlo, že hlasování vyvolá, pokud bude premiér Petr Fiala (ODS) i nadále držet ve vládě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Fiala podle hnutí dosud bagatelizoval informace o tom, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Rakušan uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

5. října 2023 v 13:56 Čas čtení 1:54 Nakažených covidem v Česku přibývá, přidala se i chřipka. Jak nemoci poznat a jaká jsou pravidla pro nakažené? Nakažených covidem v Česku přibývá, přidala se i chřipka. Jak nemoci poznat a jaká jsou pravidla pro nakažené?

Podle Schillerové hnutí ANO shromáždilo podpisy všech 71 poslanců svého klubu. Zároveň předseda hnutí, bývalý premiér Andrej Babiš, poslal dopis prezidentu Petru Pavlovi, ve kterém vysvětluje situaci okolo šifrovaného telefonu ministra vnitra. Prezident podle Schillerové dosud nebyl o situaci dostatečně informován. „Chceme mu dát prostor na seznámení a případnou reakci,“ uvedla. Řekla také, že o odevzdání podpisů se rozhodne podle vývoje situace v příštím týdnu.

Hradní odbor komunikace ČTK sdělil, že Pavel dopis od Babiše obdržel dnes. „O postoji prezidenta budeme informovat později,“ doplnil.

„Z vašeho vyjádření usuzuji, že jste s celou věcí jen velmi málo obeznámen a neměl jste možnost tuto záležitost objektivně posoudit. Osobně se domnívám, že se naopak jedná o vrcholně závažný problém, ohrožující důvěru veřejnosti v základní bezpečnostní instituce naší země, a proto vám chci potřebné informace sdělit touto cestou a uvést je do kontextu,“ napsal Babiš v dopise.

Ultimátum předsedkyně klubu ANO prezidentovi dávat nechce, považovala by to za krajně nevhodné. Považuje za seriózní poskytnout prezidentovi šanci komunikovat, očekává, že prezident zareaguje v dohledné době. „Vyčkáme jeho případné reakce, reakci premiéra jsme v médiích zaznamenali,“ doplnila Schillerová.

Uvedla, že případné hlasování o nedůvěře bude iniciovat samo hnutí ANO, protože má dostatek podpisů. SPD se podle ní může případně přidat později.

 

Domů
Sdílet
Diskuse