Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. října 2023 9:54
Čas čtení 0:43

MAPA: Které kraje v Česku nejvíce ohrožuje chudoba? Možná je mezi nimi i ten tvůj!

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Které kraje v Česku nejvíce ohrožuje chudoba? Možná je mezi nimi i ten tvůj!
Zdroj: Wikimedia/PTGDudva/volně k užití

Nejhůře jsou na tom Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Jihočeský a Moravskoslezský kraj.

Výzkumná agentura PAQ Research vypracovala mapu obcí Česka, které nejvíce ohrožuje destabilizující chudoba. Ta úzce souvisí s exekucemi, bytovou nouzí rodin, životem v sociálně vyloučeném prostředí a nezaměstnaností v době recese. Nejvíce ohroženi chudobou jsou lidé žijící v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Jihočeském a Moravskoslezském kraji.

26. října 2023 8:41 Čas čtení 0:59 Předpověď počasí na víkend: Připrav se na teploty kolem 18 stupňů i neutuchající déšť Předpověď počasí na víkend: Připrav se na teploty kolem 18 stupňů i neutuchající déšť

Mapa ukazuje, jak vysoká je v jednotlivých obcích chudoba rodin. Tato data byla vypočítána na základě několika faktorů – kolik rodin v daných obcích žije s exekucí či v bytové nouzi – a započteny byly také počty lidí žijících ve vyloučených lokalitách a další. 

Z mapy vyplývá, že destabilizující chudoba zasahuje především ekonomicky méně prosperující kraje, ale také větší města, jako jsou Ostrava, Karlovy Vary nebo Most. Mezi nejchudší obce pak patří ty v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Jihočeském a Moravskoslezském kraji.

„Žije tu třikrát více lidí ve vyloučených lokalitách a v bytové nouzi, než je republikový průměr. V těchto lokalitách má navíc odhadem každý čtvrtý rodič exekuci, v celé republice je to přibližně každý sedmý,“ komentovala společnost výsledky z Ústeckého a Moravskoslezského kraje. 

Nejlépe se naopak žije lidem ve Středočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském kraji a v Kraji Vysočina.

Domů
Sdílet
Diskuse