Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Marek Pros Anna Koucká ČTK
31. října 2023 11:27
Čas čtení 1:29

Tři roky pro Feriho? Nikdy se neomluvil, svého chování nelituje, tvrdí žalobkyně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tři roky pro Feriho? Nikdy se neomluvil, svého chování nelituje, tvrdí žalobkyně
Zdroj: Profimedia

Státní zástupkyně navrhla pro bývalého poslance Dominika Feriho obžalovaného ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění trest okolo tří let vězení. Řekla to v závěrečné řeči u Obvodního soudu pro Prahu 3, který se případem zabývá.

„Jediné, co u Feriho shledávám jako polehčující okolnost, je fakt, že ještě nebyl trestně stíhaný. Potěžkávající je, že činů bylo více, nikdy se nedoznal, neučinil omluvu ani sebereflexi, svého chování nelituje. Navrhuji obžalovanému uložit nepodmíněný trest ve výši kolem tří let,“ ukončila státní zástupkyně svou závěrečnou řeč.

Dominik Feri.
Dominik Feri. Zdroj: Anna Koucká / Refresher

Podle žalobkyně Petry Gřivnové se všechny tři skutky popsané v obžalobě podařilo u hlavního líčení prokázat. Feri se podle ní snažil poškozené dívky znevěrohodnit, je ale logické, že si ženy všechny detaily nepamatují, ať už vlivem času, či stresu, který v důsledku jeho chování prožily.

„Šlo o mladé, inteligentní ženy na prahu dospělosti. Měly velký potenciál a znásilnění jim vytvořilo překážky na celý život,“ říká ve své závěrečné řeči zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší.

Feri na svoji obhajobu řekl následující: „Mluví se o tom, že mi šlo jen o mé vlastní uspokojení. Jak by ale člověk jako já, u kterého se nezjistila žádná parafilie, měl potěšení z toho, že by uspokojoval dívku, která byla pod vlivem nějaké látky a nespolupracovala, to fakticky nedává smysl. (...) Zmocněnkyně říká, že tvrdím, že já si něco nepamatuju a je to v pořádku, ale když to řeknou poškozené, tak jsou pro mě nevěrohodné. Musíme si ale uvědomit tu situaci. Pro ně mělo jít o nějakou zásadní událost. Já si ale na nic nepamatuju, protože to pro mě byl jeden náhodný večer před mnoha lety,“ říká.

2. listopadu 2023 11:45 Čas čtení 3:36 Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka

V závěrečné řeči Feri také zmiňuje, že mu přijde od státní zástupkyně a zmocněnkyně nepřípustné, že ho kritizují za to, že některé z přeživších stále sleduje na sociálních sítích a jako důkazní materiál používá příspěvky, které publikují. „Jako bych se nemohl bránit po tom, co jsem byl dva roky vláčen po médiích. To je šílené,“ říká Feri s tím, že chce pětiminutovou pauzu.

„Opakovaně tu zaznělo, že jsem neprojevil žádnou sebereflexi. Ale já se nemůžu omlouvat za to, co se nestalo,“ dodal. 

Do spisového materiálu podle něj státní zástupkyně zahrnula i případy, které byly odloženy, což je podle Feriho nefér a zahlcuje to soud. „Stálo mě to destrukci osobního a pracovního života a téměř i života jako takového. To, že jsem si život chtěl vzít, byla právě odpověď na toto řízení. Představte si, že vám někdo sebere dva a půl roku života a stojí to na třech nepodložených příbězích.“

Domů
Sdílet
Diskuse