Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2023 11:45
Čas čtení 3:36

Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka
Zdroj: Refresher/David Marcin

Ve čtvrtek padl rozsudek pro bývalého poslance Dominika Feriho v případu dvou znásilnění a pokusu o něj. Soud mu udělil tři roky nepodmíněně. Feri se odvolal. Co bude následovat a co rozsudek znamená, jsme probrali s advokátkou Pavlou Špondrovou.

Oběti sexuálního násilí se mohou ozvat organizacím jako ProFem nebo Persefona. Bude jim poskytnuta odborná právní a sociální pomoc. Podporu poskytují také prostřednictvím telefonní linky právní pomoci nebo chatového a e-mailového poradenství. Všechny služby jsou bezplatné a řídí se principy důvěry, nestrannosti, diskrétnosti a nezávislosti.

„Rozsudek bude mít vliv obecně na celou otázku genderově podmíněného násilí nebo násilí sexuálněpredátorského. To, že kauza pronikla do veřejného prostoru, je strašně důležité, protože se ukazuje, že některé osoby, které mají moc a vliv, mají pocit, že svou moc mohou uplatňovat nekontrolovatelně,“ komentuje pro Refresher Pavla Špondrová jen několik okamžiků poté, co Obvodní soud pro Prahu 3 poslal Dominika Feriho na tři roky do vězení.

Jedná se o nepravomocný rozsudek, Feri se odvolal a soudní proces tak bude pokračovat. Co bude následovat? A co tříletý trest znamená v kontextu českého práva a soudnictví? Pavla Špondrová se jako advokátka zaměřuje mimo jiné na genderově podmíněné násilí a působí také jako ombudsmanka Filozofické fakulty UK.

Proces jsme sledovali přímo ze soudní síně. Tady si přečti víc o rozsudku i kontextu celého případu bývalého politika Dominika Feriho. 

Je podle vás tento rozsudek adekvátní?

Je nutné se na to dívat v kontextu toho, jak české soudy obecně přistupují k těmto typům trestné činnosti. Z toho pohledu se mi zdá, že je skvělé, jak rozsudek vypadá. S dořešováním sexuálního predátorství až před soudem máme strašně malou zkušenost u mediálně známějších osob nebo mediálně známých kauz. Z toho důvodu je strašně důležité, jaký rozsudek padl a že to není podmínka. Ačkoli si myslím, že Dominik Feri mohl dostat i o něco víc.

Co mi ale rozhodně nepřijde adekvátní, je finanční trest, který Dominik Feri dostal. Jedné oběti tuším musí vyplatit 300 tisíc, další 150 tisíc a poslední 60 tisíc. To není dost. Když si vezmete, jak je to s pomluvou… že někdo dostane pokutu 600 tisíc jenom za to, že někde v Blesku napsal o něčí milence, tak to je naprosto neadekvátní.


Co teď vlastně bude následovat?

Rozsudek je nepravomocný, Dominik Feri se může odvolat a bude to řešit odvolací soud. V takovém trestním řízení jsou určité lhůty, takže nehrozí, že by tam případ ležel dva roky. Již brzy bychom se tak měli dozvědět i výsledek Feriho odvolání.

Je možné, že Dominik Feri s odvoláním uspěje?Možné je všechno. V některých případech se stává, že odvolací soud rozsudek prvního stupně zruší, aniž by pochyboval o tom, co se stalo. Že třeba jen potřeboval objasnit lhůtu, ve které byla trestná činnost páchána, nebo zjistil, že rozsudek prvního stupně nebyl dobře právně odůvodněný a dokazování nebylo dobře provedeno.

V případě Dominika Feriho si myslím, že pravděpodobnost, že by chtěl odvolací soud něco doplnit, je menší než ve většině případů. Už jen proto, jak velká mediální pozornost byla případu věnována. Takže pravděpodobnost, že by soud rozsudek zrušil, aniž by zpochybnil vinu nebo to, že se ten trestný čin stal, je menší. Myslím si, že pravděpodobnost, že by Dominik Feri uspěl, je hodně malá.

V případě, že by přece jenom uspěl, je možné, že by tříletý trest stáhl na podmínku?

Možné to je. Ale rozsudek jsem samozřejmě ještě neviděla a hodnotit tak mohu pouze na základě informací, které pronikly do médií. Víme ale, že těch případů bylo mnohem více, že řada z nich ve vztahu k důkazní nejistotě byla odložena… O čemž si myslím, že ani tyto případy neměly skončit ve stadiu trestního stíhání. Ale na základě toho si myslím, že se vyselektovaly pouze ty skutky, které jsou nejjednodušeji prokazatelné.

Muži dominují ve všech rozhodovacích pozicích a pro ně jsou mnohem více ohrožující jiné trestné činy, jako jsou korupce nebo loupež. Znásilnění jsou trestné činy, které se jim příliš nedějí, a proto přetrvávají v nefunkčnosti.


Bude mít rozsudek vliv na debatu o redefinici znásilnění?

Rozsudek bude mít vliv obecně na celou otázku genderově podmíněného násilí nebo násilí sexuálněpredátorského. To, že kauza pronikla do veřejného prostoru, je strašně důležité, protože se ukazuje, že některé osoby, které mají moc a vliv, mají pocit, že svou moc mohou uplatňovat nekontrolovatelně. I ve vztazích soukromých. Nyní se o tom ale otevírá debata, která bude přinášet potenciálně větší sílu se takovému jednání bránit. Říkáme tím totiž, že je to protiprávní jednání. Oběti se tak nebudou bát bránit.


Jasně, zní to naprosto absurdně a banálně, když říkám, že jsme si museli „potvrdit“, že se takové věci nemají v mezilidských vztazích dělat, že si nemáme vynucovat sexuální kontakt násilím nebo někoho zneužívat, ale ve společnosti bohužel stále panují stereotypy, které vychází z nějaké kultury a distribuce moci typu „musíš ji dobývat“, „když nechce, tak ti dá facku“ a „žena, když říká ne, tak myslí ano“… To je podhoubím toho, jak společnost funguje. Není to jen to trestní právo, které nově obsahuje i kauzu Dominika Feriho. Případ tedy bude ovlivňovat i debatu. A rozsudek, který padl, je strašně zásadní a hrozně důležitý.


A je vlastně strašně důležitý i proto, že mnoho odložených případů narazilo na nevhodnou definici znásilnění, která není postavena na souhlase. I v tomto je případ Dominika Feriho velmi přínosný, protože nám ukazuje, kde jsou ty limity. Ví se, že případy nebyly tři, že jich byly desítky, ale systém je schopen postihnout jen některé. To je charakter trestního práva, které odpovídá náhledu a tvorbě těch, kteří společnost řídí. A to jsou muži. Muži dominují ve všech rozhodovacích pozicích a pro ně jsou mnohem více ohrožující jiné trestné činy, jako jsou korupce nebo loupež. Znásilnění jsou trestné činy, které se jim příliš nedějí, a proto přetrvávají v nefunkčnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse