Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
2. ledna 2024 11:07
Čas čtení 0:40

Japonsko zasáhlo přes 150 zemětřesení. Počet obětí roste, země se stále chvěje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Japonsko zasáhlo přes 150 zemětřesení. Počet obětí roste, země se stále chvěje
Zdroj: FOTO TASR/AP

Pondělní zemětřesení, která zasáhla centrální část Japonska, si již vyžádala minimálně 48 obětí. Záchranné týmy bojují s časem při hledání přeživších pod troskami zřícených budov. Vlny tsunami již nehrozí, úřady však varují před dalšími otřesy.

Počet mrtvých během noci stoupl na 30. Ve středu ráno japonská vláda oznámila, že obětí je minimálně 48. V zemi se při otřesech podle stanice Sky News zřítilo množství budov, poškozena je také dopravní infrastruktura.

2. ledna 2024 9:52 Čas čtení 0:47 Rusko v noci těžce ostřelovalo Ukrajinu. Kyjevané nemají elektřinu ani vodu Rusko v noci těžce ostřelovalo Ukrajinu. Kyjevané nemají elektřinu ani vodu

Do oblasti míří příslušníci armády 

Vláda do postižené oblasti vyslala tisícovku vojáků, záchranné práce však komplikují poškozené silnice. Přerušena je také železniční a lodní doprava, neprůjezdné jsou čtyři rychlostní silnice.

Na sociálních sítích se šíří množství záběrů, které zachycují průběh a následky katastrofy. Jedno z videí zachycuje vyděšené návštěvníky obchodního centra, kteří během zemětřesení sedí na zemi, zatímco se okolo nich pohybují stojany se zbožím. Na další se můžeš podívat níže.

Agentura AFP uvedla, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Obyvatelé prefektury Išikawa dostali varování před pětimetrovou vlnou tsunami, k pobřeží nakonec dorazily asi metrové vlny. Varování bylo odvoláno v úterý dopoledne. 

Domů
Sdílet
Diskuse