Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
4. ledna 2024 15:28
Čas čtení 1:07

V Praze se koná pietní průvod k filozofické fakultě. Studenstvo budovu symbolicky objalo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze se koná pietní průvod k filozofické fakultě. Studenstvo budovu symbolicky objalo
Zdroj: Profimedia

U Karolina na Ovocném trhu v Praze se shromáždily stovky lidí, kteří okolo 14:00 vyrazili pietním průvodem k hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) na náměstí Jana Palacha.

V 15:00 lidé z průvodu symbolicky objali budovu fakulty. Podle zpravodaje ČTK se jedná hlavně o mladé lidi, především studenty a studentky. Pietní průvod nesl malou lampu, chce tím symbolicky přenést světlo ze svíček, které lidé zapalovali před budovou rektorátu, k budově fakulty, kde před Vánoci student zastřelil 14 lidí.

30. prosince 2023 9:43 Čas čtení 1:00 Po střelbě v Praze budou mít studenti Filozofické fakulty UK dobrovolné zkoušky. Univerzita nabízí psychologickou pomoc Po střelbě v Praze budou mít studenti Filozofické fakulty UK dobrovolné zkoušky. Univerzita nabízí psychologickou pomoc

Děkanka FF UK Eva Lehečková při zahájení poděkovala studentským spolkům, které pietní akci zorganizovaly. Akademický svět podle ní mnohdy vypadá jako svět sám pro sebe, který se řídí podle odlišných pravidel. Prosincová událost podle ní univerzitě dala několik podstatných a kladných lekcí.

„Univerzita je jedním univerzitním společenstvím, vedení univerzity, krizový štáb a další fakulty naší univerzity jsou tu pro nás. V této mimořádné chvíli s námi hledají konkrétní cesty, jak se můžeme vrátit ke svému akademickému životu a jak ho můžeme co nejdříve obnovit i v hlavní budově na náměstí Jana Palacha,“ uvedla.

Milena Králíčková, Filozofická fakulta
Zdroj: Profimedia

Na pietní průvod dohlížejí policisté, organizují ho dobrovolníci z řad studentů FF UK. Z Ovocného trhu přenese průvod lampu se světlem, symbolicky tak nese světlo ze svíček shromážděných na pietním místě.

Vstup do budovy Karolina pokrývají tisíce svíček, na místě jsou také květiny, plyšová zvířátka, vzkazy po oběti či fotografie. Svíčky by se měly z místa sebrat v pátek dopoledne, zároveň by z nich měla vzniknout trvalá připomínka tragédie na FF UK.

Na náměstí Jana Palacha byl během piety zapálen oheň, který bude symbolicky připomínat oběti, hořet by měl celý leden. 

Střelba na pražské filozofické fakultě je nejtragičtějším podobným případem v historii České republiky. Pachatel na místě zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou.

Domů
Sdílet
Diskuse