Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
19. března 2024 14:33
Čas čtení 0:40

Americký deník nazval Česko sovětským satelitem. Po kritice titulek změnil

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americký deník nazval Česko sovětským satelitem. Po kritice titulek změnil
Zdroj: Unsplash / Philip Strong

Prestižní americký deník The Wall Street Journal zveřejnil titulek, ve kterém Českou republiku přirovnává k bývalému satelitu Sovětského svazu. Po kritice ho opravil.

Redaktoři jednoho z nejčtenějších deníků nejen v USA, ale i na celém světě chtěli titulek spojit se sovětskou historií Česka. Bohužel jim to nevyšlo a ke kauze se nakonec vyjádřil i americký velvyslanec v Praze.

Socialismus v Evropě skončil v roce 1989, o dva roky později se rozpadl Sovětský svaz. Přesto vidí západní svět státy střední Evropy stále spíše jako bývalé ruské satelity než suverénní demokratické vyspělé státy.

19. března 2024 11:31 Čas čtení 0:42 Oblíbená turistická destinace zpřísňuje pravidla pro turisty. Za návštěvu pláže v noci hrozí pokuta Oblíbená turistická destinace zpřísňuje pravidla pro turisty. Za návštěvu pláže v noci hrozí pokuta

„Malý bývalý sovětský stát shání munici pro Ukrajinu,“ stojí v titulku.

Nespokojenost kromě veřejnosti vyjádřil také americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet, který titulek přeškrtl a napsal nad něj: „Demokratický stát, který je již po třicet let důležitým členem NATO, shání munici pro Ukrajinu.“

„Drahá redakce, opravil jsem to za vás,“ napsal k příspěvku na síti X.

Titulek redakce nakonec upravila. „Česká republika hraje velkou roli v dodávkách dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu,“ stojí v něm nakonec.

Domů
Sdílet
Diskuse