Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
5. června 2024 v 17:40
Čas čtení 1:00

Banka vydá nové pamětní mince. Budou na nich české osobnosti, sporty i dopravní prostředky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Banka vydá nové pamětní mince. Budou na nich české osobnosti, sporty i dopravní prostředky
Zdroj: ČNB

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila nové emisní plány. Vydá další pamětní mince a bankovky s motivy českých osobností, důležitých výročí, dopravních prostředků i sportu.

ČNB vydá pamětní stříbrné mince v nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 10 000 korun, zlaté mince v nominálních hodnotách 1000, 5000 a 10 000 korun, pamětní bankovku v nominální hodnotě 100 korun a také oběžnou bankovku 5000 korun s přítiskem. Uvedla to v tiskové zprávě.

5. června 2024 v 9:57 Čas čtení 0:33 Jiří Strach žaluje kampaň Mikuláše Ferjenčíka. V kampani prý použil kulisy z Anděla Páně Jiří Strach žaluje kampaň Mikuláše Ferjenčíka. V kampani prý použil kulisy z Anděla Páně

„Motivy plánovaných numizmatických emisí oslaví české osobnosti, umění, architekturu, dopravní prostředky, historické události, instituce i další významné oblasti našeho života. Na své si přijdou i sportovní fanoušci,“ říká členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

„Snad největší úspěch ze všech našich numizmatických emisí představují technicky ozvláštněné stříbrné mince 500 Kč z řady Slavné dopravní prostředky. Rozšíříme ji o dalších pět nezapomenutelných strojů a i nadále bude platit, že tyto mince vyniknou neotřelým způsobem zpracování,“ říká Kubelková.

Vzniknou mince s motivem traktoru Zetor Z-25, nákladního automobilu Praga V3S, sportovní mince zobrazující kopanou, tenis nebo šachy. Některé připomenou důležitá výročí, třeba ukončení mincování v Kutné Hoře, dostavbu katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, zahájení činnosti Národní banky Československé nebo panovníky Přemysla Otakara I. a Přemysla Otakara II.

4. června 2024 v 8:30 Čas čtení 5:59 Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej?

Další mince ponesou motiv městských památkových rezervací. „Pro následující období jsme vybrali dalších deset měst, která si zaslouží pozornost nejen České národní banky a sběratelů. Máme radost, že pomocí zlatých mincí můžeme propagovat krásná města z různých koutů naší země,“ doplnila Kubelková. Mezi městy se objeví Plzeň, Lipník nad Bečvou nebo Pardubice.

Některé mince si můžeš prohlédnout v galerii. Další včetně data vydání najdeš přímo na stránkách ČNB, konkrétně v Plánu emise mincí a bankovek v letech 2021–2025 a v letech 2026–2030.

Pamětní mince ke 200. výročí založení České spořitelny.Sv. Václav.Moravská Třebová.Pamětní mince.
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse