Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
7. června 2024 v 10:54
Čas čtení 0:38

Každý pátý Slovák pochybuje o tom, že je Země kulatá. Jak jsou na tom Češi?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Každý pátý Slovák pochybuje o tom, že je Země kulatá. Jak jsou na tom Češi?
Zdroj: Pexels/pixabay/volně k užití

Výzkumná agentura MNForce zveřejnila výsledky průzkumu, ve kterém se tisíce obyvatel*obyvatelek Česka a Slovenska ptala na otázku, zda je Země kulatá.

S tvrzením „Země je kulatá (má tvar rotačního elipsoidu)“ zcela souhlasí 73 procent Čechů a Češek. Naopak zcela nebo úplně nesouhlasí tři procenta lidí. 

7. června 2024 v 9:10 Čas čtení 2:38 Toto je deset nejvlivnějších žen Česka Toto je deset nejvlivnějších žen Česka

O něco hůře na tom jsou naši sousedé. Jen 36 procent slovenských respondentů a respondentek si je jistých, že Země opravdu je kulatá. S tvrzením spíše nebo zcela nesouhlasí 20 procent z nich.

„Výsledkům ze Slovenska se dá jen těžko uvěřit. Důvodem nemůže být to, že jsme na druhé straně řeky Moravy ani silná polarizace společnosti. Může jím však být úroveň vzdělání, míra používání kritického myšlení, čas strávený u televize nebo v hospodě. Strašení ve společnosti přesáhlo únosnou míru, ale skutečný strach jde právě z těchto zjištění,“ reagovala ve facebookovém příspěvku občanská iniciativa Dáta bez pátosu.

Kulatý tvar Země je opakovaně dokázaný fakt, který potvrzuje celosvětový vědecký konsenzus. Někteří vrcholní představitelé slovenské politické scény ho v poslední době začali zpochybňovat. I to může mít spolu s vedlejšími faktory negativní vliv na kritické myšlení a názory slovenské veřejnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse