Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Vincenc Novák
20. června 2024 v 14:15
Čas čtení 1:15

Praha možná přijde o další oblíbený podnik. Legendární dejvické nádražce hrozí zánik

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha možná přijde o další oblíbený podnik. Legendární dejvické nádražce hrozí zánik
Zdroj: Wikimedia Commons / Autor: cs:ŠJů – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0 /volně k užití

Legendární hospoda na pražském dejvickém nádraží bude možná brzy minulostí. Správa železnic totiž tvrdí, že provozovatel tamní prostory užívá neoprávněně a odmítá je vyklidit.

O případu informoval web ZDopravy.cz. Hospoda, která oficiálně nese název restaurace Dejvické nádraží, se nachází přímo v budově nádraží Praha-Dejvice a je oblíbená mezi návštěvnictvem všech generací. Zrušení jí hrozilo už několikrát, vždy se ale za její existenci postavila silná komunita místních štamgastů a štamgastek.

20. června 2024 v 9:44 Čas čtení 0:53 Při výbuchu auta v Chorvatsku zemřelo devítileté dítě z Česka Při výbuchu auta v Chorvatsku zemřelo devítileté dítě z Česka

Nyní je tomu však jinak. Správa železnic, která je vlastníkem budovy, totiž nedávno vypsala výběrové řízení na nového nájemce, který zdejší prostory obsadí po dobu příštích pěti let. 

„Předčasné vyhlášení výběrového řízení nelze nazvat jinak nežli netransparentní fraškou,“ komentuje krok vlastníka budovy provozovatel restaurace Martin Ullmann, který poukazuje na údajný rozdílný přístup Správy k různým podnikům v jejích budovách. Například v případě restaurace Potrefená husa v Hybernské ulici byla smlouva s provozovatelem prodloužena na dalších pět let.

Ullmann také kritizuje výši nájemného v publikované nabídce, která podle něj činí „neadekvátně nízkých“ 56 tisíc korun měsíčně. Právě zvyšování nájemného přitom bylo důvodem, proč spory mezi provozovatelem a majitelem budovy vznikly. 

Správa železnic oponuje 

Jiný názor na věc má však samotná Správa železnic. Podle mluvčího společnosti Dušana Gavendy není Ullmann nájemcem v pravém slova smyslu, neboť podnik provozuje již téměř dva roky nelegálně. 

„Nájemní vztah mezi Správou železnic a panem Ullmannem skončil ke dni 30. 6. 2022, kdy vypršela nájemní smlouva na dobu určitou s tímto explicitně stanoveným datem. Popisovat pana Ullmanna jako stávajícího nájemce prostor je tedy chybné,“ řekl pro ZDopravy.cz Gavenda, podle něhož Ullmann odmítá prostory vyklidit navzdory závěrům soudů.

23. května 2024 v 11:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Poznáš pražskou čtvrť podle popisku a fotografie? KVÍZ: Poznáš pražskou čtvrť podle popisku a fotografie?

Nejistá však není jen budoucí existence hospody, ale i celé budovy, která se nachází v blízkosti stanice metra Hradčanská. Místní trať totiž čeká modernizace, v rámci které bude vlaková doprava svedena pod zem. „Nadále bude sloužit zejména našim interním potřebám, komerční prostor restaurace bychom chtěli nadále ponechat,“ řekla webu již dříve mluvčí Správy železnic Nela Friebová. 

Domů
Sdílet
Diskuse