Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
2. září 2024 v 16:20
Čas čtení 0:42

Existuje obava, že Polsko zatáhne NATO do války na Ukrajině. Zvažuje sestřelovat rakety nad Ukrajinou směřující na polské území

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Existuje obava, že Polsko zatáhne NATO do války na Ukrajině. Zvažuje sestřelovat rakety nad Ukrajinou směřující na polské území
Zdroj: TASR/Harald Tittel/dpa via AP

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski tvrdí, že jde o ústavní povinnost.

  • Polsko je povinno sestřelovat ruské rakety nad Ukrajinou dříve, než vstoupí do jeho vzdušného prostoru, prohlásil v pondělí tamní ministr zahraničí Radosław Sikorski.
  • Šéf resortu zahraničí pro deník The Financial Times řekl, že Varšava musí zajistit pro své občany bezpečnost navzdory obavám o zatažení Severoatlantické aliance (NATO) do rusko-ukrajinského konfliktu.

Citát: „Členství v NATO nepřevyšuje odpovědnost každé země nad ochranou vlastního vzdušného prostoru – je to naše ústavní povinnost. Když už překročí náš vzdušný prostor, riziko, že jejich trosky někoho zraní, je značné,“ ozřejmil polský ministr zahraničních věcí a upřesnil, že podle jeho názoru by měly být rakety směřující na polské území sestřeleny ještě nad územím Ukrajiny.

2. září 2024 v 15:00 Čas čtení 1:18 U norského pobřeží byla nalezena mrtvá běluha, kterou Rusové údajně vycvičili ke špionáži U norského pobřeží byla nalezena mrtvá běluha, kterou Rusové údajně vycvičili ke špionáži

Širší kontext: Operační velení ozbrojených sil 26. srpna oznámilo, že během masového ruského útoku na Ukrajinu došlo pravděpodobně k použití dronu. Po průletu přibližně 25 kilometrů nad Polskem zmizel z radarů. Pátrání po objektu nadále pokračuje v jihovýchodní části země.

Úřady ještě ten den uvedly, že ozbrojené síly mohly objekt sestřelit, ale platné předpisy vyžadují vizuální rozpoznání objektu. Polský premiér Donald Tusk později uvedl, že je připraven je změnit, pokud by to bylo zapotřebí.

Domů
Sdílet
Diskuse