Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. května 2023 12:59
Čas čtení 1:33

Co se děje na Ukrajině: Rusko údajně ustoupilo u Bachmutu, někde i o dva kilometry

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Co se děje na Ukrajině: Rusko údajně ustoupilo u Bachmutu, někde i o dva kilometry
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina zatlačila ruské síly u Bachmutu a Velká Británie chce wagnerovce zařadit na seznam teroristických organizací.

Podle nejnovějších informací zatlačila Ukrajina ruské síly u Bachmutu v některých oblastech až o dva kilometry. Mezi nové zprávy patří i to, že Velká Británie chce wagnerovce zařadit na seznam teroristických organizací. Přinášíme přehled aktuálních zpráv o válce na Ukrajině.

Hlavním dějištěm je Bachmut

O tom, že ukrajinským silám se povedlo zatlačit ruskou armádu v některých oblastech u Bachmutu, informoval prostřednictvím sociální sítě Telegram velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. „V některých oblastech fronty nepřítel neodolal náporu ukrajinských obránců a ustoupil do vzdálenosti až dvou kilometrů,“uvedl

Vyjádření přidal i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Vojenskou operaci na Ukrajině označil za velmi obtížnou, určitých cílů prý ale Rusko dosáhlo. Armádě se podle něj podařilo vážně poškodit ukrajinskou vojenskou mašinérii a v této činnosti prý bude pokračovat. Útok dronem na Kreml, ke kterému došlo v minulých dnech, lze podle Peskova označit za „pokus o teroristický útok“ na Putina. Jeho slova citovala státní agentura.

K poškození vybavení ale došlo i na ruské straně. Ukrajinské síly tvrdí, že vážně poškodily ruskou 72. samostatnou motostřeleckou brigádu u Bachmutu, kterou tvoří tisíce vojáků.

Na Ukrajině zemřel při výbuchu ruské rakety nedaleko Bachmutu francouzský novinář Arman Soldin, bylo mu pouhých třicet dva let. Francouzská protiteroristická prokuratura ve středu oznámila, že v souvislosti s jeho úmrtím zahájila vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

10. května 2023 19:39 Čas čtení 0:36 Interpol žádá o pomoc s identifikací 22 zavražděných žen, některé byly týrány. Těla se našla i u našich sousedů Interpol žádá o pomoc s identifikací 22 zavražděných žen, některé byly týrány. Těla se našla i u našich sousedů

Francie také vyzvala Evropskou unii, aby ruskou žoldnéřskou skupinu wagnerovců oficiálně zařadila na seznam teroristických organizací. K tomuto kroku se chystá přistoupit i Velká Británie, mělo by k němu dojít v řádu týdnů. Vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin uvedl, že jeho jednotka se z Bachmutu kvůli nedostatku munice stáhne. Po příslibu armády o zásobení ale otočil a wagnerovci u Bachmutu zůstanou.

V ruské Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, údajně opět došlo k dronovým útokům. Uvedl to ve středu na platformě Telegram gubernátor této oblasti Viačeslav Gladkov. Dva bezpilotní stroje podle jeho slov vybuchly a spadly do obydlené lokality. Z místa nebyly hlášeny žádné oběti, došlo ale k poškození dvou obytných budov a auta. Další dron sestřelil nad Belgorodskou oblastí ruský systém protivzdušné obrany. 

Domů
Sdílet
Diskuse