Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
24. května 2023 10:07
Čas čtení 0:48

Pandemie znovu zaklepe na dveře, svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19, říká šéf WHO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pandemie znovu zaklepe na dveře, svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19, říká šéf WHO
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl na výročním zdravotnickém shromáždění v Ženevě, že je čas řešit prevenci případné další pandemie.

„Hrozba, že se objeví další varianta, která způsobí nový nárůst onemocnění a úmrtí, přetrvává. A hrozba, že se objeví další patogen s ještě smrtelnějším potenciálem, zůstává,“ uvedl Ghebreyesus podle deníku Independent. Zdůraznil, že příští globální pandemie určitě někdy v budoucnu „zaklepe na dveře“.

23. května 2023 18:45 Čas čtení 6:49 Michailidu: Mrzí mě, že ze mě Bartoš udělal netvora, který chce totalitu. Zná mě deset let a ví, co zastávám Michailidu: Mrzí mě, že ze mě Bartoš udělal netvora, který chce totalitu. Zná mě deset let a ví, co zastávám

„Pokud ne teď, tak kdy?“

Podle šéfa WHO je tak lepší být připraven a provést preventivní opatření již nyní – aby státy nebyly stejně zaskočené, jako tomu bylo na počátku pandemie nákazy COVID-19. „Pokud neprovedeme změny, které je třeba provést, kdo je provede? A pokud je neprovedeme teď, tak kdy?“ dodal Ghebreyesus.

Na desetidenním shromáždění Světové zdravotnické organizace, kterého se účastní 194 členských států, se budou projednávat pravidla a povinnosti v případě mezinárodního ohrožení zdraví. Státy rovněž připravují návrh širší smlouvy o pandemiích, která má být ratifikována v příštím roce.

Před časem jsme tě informovali, že covid-19 již podle WHO nepředstavuje globální zdravotní nouzi. K ukončení pandemie došlo po třech letech, kdy poprvé organizace vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti ohledně viru. Jak uvádí oficiální statistiky WHO, ke 24. květnu 2023 bylo celosvětově hlášeno téměř 767 milionů potvrzených případů covidu-19, včetně 6,9 milionu úmrtí. V České republice se podle dat ministerstva zdravotnictví potvrdilo 4,6 milionu případů a téměř 43 tisíc lidí s nákazou zemřelo. 

Domů
Sdílet
Diskuse