Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
5. května 2023 16:41
Čas čtení 0:40

Covid-19 už nepředstavuje globální zdravotní nouzi, oznámila WHO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Covid-19 už nepředstavuje globální zdravotní nouzi, oznámila WHO
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Po třech letech a téměř 20 milionech úmrtí skončil nouzový stav v souvislosti s pandemií koronaviru. „Je čas, aby země přešly z nouzového režimu,“ oznámil šéf WHO.

Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila, že covid-19 již nepředstavuje globální zdravotní nouzi. Jedná se o významný krok k ukončení pandemie po třech letech, kdy poprvé organizace vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti ohledně viru. Informuje o tom BBC a Financial Times.

5. května 2023 14:00 Čas čtení 6:27 Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity? Koncentrace v prášku: Pomohou ti léky na soustředění uspět u maturity?

Důvodem tohoto prohlášení je podle šéfa WHO už více než rok klesající tendence nákazy. „Včera se nouzový výbor sešel po patnácté a doporučil mi, abych vyhlásil ukončení stavu nouze v oblasti veřejného zdraví mezinárodního významu. Tuto radu jsem přijal. S velkou nadějí proto prohlašuji covid-19 za skončený v rámci globální zdravotní nouze,“ řekl v pátek generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

„Je čas, aby země přešly z nouzového režimu. Je to rozhodnutí, které bylo nějakou dobu pečlivě zvažováno,“ dodal. Zároveň ale varoval, že virus stále zůstává významnou hrozbou, která by se neměla podceňovat.

Oficiální odhady uvádí, že při pandemii zemřelo nejméně sedm milionů lidí. Nicméně šéf WHO považuje údaj za významně podhodnocený kvůli omezenému testování. Ve skutečnosti může být až třikrát větší. Podle něj se pravděpodobně blíží ke 20 milionům úmrtí. 

Domů
Sdílet
Diskuse