Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
23. května 2023 18:45
Čas čtení 6:49

Michailidu: Mrzí mě, že ze mě Bartoš udělal netvora, který chce totalitu. Zná mě deset let a ví, co zastávám

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Víkendová účast členky Pirátů Jany Michailidu na akci Dny antikapitalismu pobouřila veřejnost i část její strany. Ostře se k účasti vyjádřil i předseda strany Ivan Bartoš.

Pod fotkou z antikapitalistické akce, jež měla milionový dosah, lidé Michailidu nadávali i vyhrožovali, byli přesvědčeni, že je komunistka, schvaluje předlistopadovou diktaturu nebo adoruje Lenina. 

Ostře se k její účasti vyjádřil i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který uvedl, že jsou její aktivity nevhodné, a jedním dechem také zmínil, že komunismus i fašismus jsou zhoubné ideologie, skrze které jsou pošlapávány hodnoty, jež Pirátská strana reprezentuje.

„Narativ, že cokoliv levicového nebo prosociálního je úklon k totalitě, je traumatická reakce z doby před listopadem 89, je to za mě velmi pochopitelné, ale znemožňuje to reálný posun,“ říká Michailidu v rozhovoru pro Refresher. „Ve chvíli, kdy i předseda progresivní strany, jako jsou Piráti, naskakuje na tenhle primitivní narativ, tak to debatu motivovaným směrem neposouvá,“ dodává.

Jedna z hlavních věcí, která v celé kauze nejvíc zaznívala, bylo spojování antikapitalismu a komunismu. Je to jedna a ta samá věc?  

Já si myslím, že to nebylo potřeba spojovat a do té doby, než to pan Bartoš takto okomentoval, tak se tam ani slovo komunismus nevyskytovalo a ani na tom setkání se o komunismu nemluvilo. To setkání je každoročně pořádaná akce, která je většinou tematická, probírají se tam různé věci a kapitalismus se tam kritizuje v kontextu různých tematických celků. Třeba v kontextu lidských práv nebo kapitalismus v kontextu životního prostředí a podobně. Stejně tak tomu bylo i letos. Letos tam byly třeba přednášky na téma demokratické opozice v Polsku a Maďarsku, kde samozřejmě zvolené vlády jsou, jak to říct slušně – prostě nemají takovou úctu k lidským právům, jak bych si v Evropě představovala.


A opozice je tam samozřejmě utlačována. Byla tam také přednáška k francouzským protestům proti důchodové reformě, kde byl zvyšován věk odchodu do důchodu, stejně jako tady u nás. Tam ale oproti České republice byly velké stávky, což tam bylo také prezentováno.


Takže ne, nemyslím si, že antikapitalismus nutně musí mít něco společného s komunismem. Myslím si, že kritika každého systému je nutná a důležitá pro to, aby se vyvíjel zdravým způsobem. 


Překvapilo vás, že to Ivan Bartoš takto spojil? I on přece zná kritiku kapitalismu, která s komunismem nijak nesouvisí, třeba z jemu blízkých hudebních kultur. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 137303 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse