Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
29. listopadu 2023 15:29
Čas čtení 0:58

Rodičovský příspěvek se zvýší na 350 tisíc korun. Pro koho je určen a jak si o něj požádat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rodičovský příspěvek se zvýší na 350 tisíc korun. Pro koho je určen a jak si o něj požádat?
Zdroj: Pexels/Jonathan Borba/volně k užití

Senát ve středu schválil navýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun. Pro bylo 62 ze 78 přítomných senátorů a senátorek.

Oproti současnému stavu se částka rodičovského příspěvku navýší o 50 tisíc korun. Nárok na něj budou mít pouze rodiče dětí narozených od 1. ledna 2024. Změnou prošla také doba čerpání příspěvku, která se nově zkrátí na tři roky. Informoval o tom server Novinky.cz. Novela je součástí normy o sociální podpoře, jejímž cílem je mimo jiné zjednodušení jednání s úřady.

29. května 2023 8:17 Čas čtení 1:01 Rodičům vadí, že příspěvek by mohly dostat jen děti narozené po 1. lednu. Sepsali petici Rodičům vadí, že příspěvek by mohly dostat jen děti narozené po 1. lednu. Sepsali petici

„Novela kromě navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun řeší celou řadu dalších důležitých věcí. Upravujeme například prodloužení možnosti, jak podporovat čerpání příspěvku na bydlení u lidí, kteří mají svoji nemovitost zkolaudovanou k trvalému bydlení a dříve to byla rekreační nemovitost,“ uvedl dříve po schválení novely v Poslanecké sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pro koho je příspěvek určen?

Rodičovský příspěvek je určen rodičům, kteří po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečují o dítě, jež je nejmladší v rodině. Rodič si může navolit jeho měsíční výši, kterou je možné měnit jednou za tři měsíce. 

V případě, že nejmladším dítětem v rodině jsou dva a více dětí narozených současně, má rodič nárok až na vyčerpání celkové částky 450 000 korun.

30. března 2023 10:28 Čas čtení 1:52 Příspěvek na bydlení 2023: Kalkulačka ti ukáže, kolik můžeš dostat od státu Příspěvek na bydlení 2023: Kalkulačka ti ukáže, kolik můžeš dostat od státu

„Pro volbu měsíční výše rodičovského příspěvku je rozhodující výše denního vyměřovacího základu pro stanovení peněžité pomoci v mateřství nebo nemocenského v souvislosti s porodem nebo převzetím dítěte, pokud lze alespoň jednomu z rodičů stanovit,“ uvádí Ministerstvo práce a sociálních věcí na svých stránkách, kde najdeš i další podmínky uznání rodičovského příspěvku. Zažádat o něj lze online prostřednictvím klientské zóny Jenda.

Domů
Sdílet
Diskuse