Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. května 2023 8:17
Čas čtení 1:01

Rodičům vadí, že příspěvek by mohly dostat jen děti narozené po 1. lednu. Sepsali petici

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rodičům vadí, že příspěvek by mohly dostat jen děti narozené po 1. lednu. Sepsali petici
Zdroj: Úřad vlády ČR

Řada lidí se bouří proti návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun. Fakt, že by se týkal jen dětí, které se narodí po 1. lednu 2024, není podle nich fér.

Nespokojení rodiče nyní proto sepsali petici. „Jde nám o to, aby se zvýšení týkalo všech maminek, které k 1. lednu 2024 budou pobírat rodičovský příspěvek,“ řekla CNN Prima NEWS spoluautorka iniciativy Lucie Matúšová.

28. května 2023 14:13 Čas čtení 0:49 Předpověď počasí: V Česku bude až 28 °C, platí výstraha před požáry. Na co si dát pozor? Předpověď počasí: V Česku bude až 28 °C, platí výstraha před požáry. Na co si dát pozor?

Vzhledem k rostoucím cenám se podle iniciátorů a iniciátorek petice stali ohroženou skupinou právě rodiče s malými dětmi. „Je potřeba si také uvědomit, že peníze, které se přidají rodinám, skončí ve valné většině případů hned zpátky v ekonomice, nebudou tedy ‚schovávány do polštářů‘ na horší časy. Tyto peníze se utratí především za jídlo, plenky a oblečení pro děti,“uvádí.

Rodina jako domeček z karet

„Říká se, že rodina je základ státu, je potřeba mít základy pevné, aby to celé nespadlo jako domeček z karet,“ dodávají. Petici k pondělnímu ránu podepsalo již přes 20,5 tisíce lidí.

Jak na svém webu uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí, rodičovský příspěvek aktuálně činí celkem 300 tisíc Kč. Nárok na něj má rodič, který „po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině“. V případě dvou a více dětí narozených současně má rodič nárok na vyčerpání celkové částky 450 tisíc Kč.

28. května 2023 11:33 Čas čtení 0:41 V Mostě ubodali malé dítě. Zemřelo při hádce dvou mužů V Mostě ubodali malé dítě. Zemřelo při hádce dvou mužů

Plánované zvýšení potvrdil Marian Jurečka v neděli v pořaduPartie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Uvedl ale, že zatím neví, zda se navýšení bude týkat i rodičů, kteří příspěvek už pobírají. „To jsou právě detaily, které se probírají. Dneska nemohu říct, že ho dostanou všichni. Tedy například i ti, kteří jej už vyčerpali. Zdůrazňuji ale, že rodičovský příspěvek není jedinou podporou rodičů. Existují také daňové výjimky,“ řekl ministr za KDU-ČSL.

Domů
Sdílet
Diskuse