Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
30. prosince 2023 18:27
Čas čtení 0:42

FOTO: Balíčky kokainu přímo z oceánu. Za týden ho do Austrálie připlulo 124 kilogramů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Na australském pobřeží Nového Jižního Walesu se od minulého týdne začaly objevovat balíčky s kokainem.

První cihla s kokainem byla nalezena v pátek před Vánoci. Od té doby se objevilo několik dalších balíčků na jihovýchodních australských plážích Manly, Avoca, Meganta, Pelican, Blacksmith, Pentaloon a North Steyne. Zatím bylo nalezeno celkem 124 kilogramů kokainu v desítkách pevně svázaných zásilek. Za držení jakékoliv z nich hrozí trest odnětí svobody na 25 let až doživotí. Australané jsou vůbec největším konzumentem kokainu na světě a platí za něj nejvyšší ceny.

Policie se domnívá, že balíčky pochází z Jižní Ameriky. „Víme, že syndikáty použijí řadu metod prostřednictvím přepravních kontejnerů,“ řekl pro australské ABC News ředitel státního kriminálního velitelství policie Nového Jižního Walesu Jason Weinstein. „Někdy se setkáváme s tím, že jsou předměty záměrně vhozeny do oceánu, aby je vyzvedlo jiné plavidlo,“ dodal. 

kokain
Zdroj: New South Wales Police

Zatím není stoprocentně jistý původ zásilek ani čas, který v oceánu strávily. Některé balíčky byly pokryty škeblemi. „Důvodem, proč se objevily až nyní, byla pravděpodobně tropická bouře v severním Queenslandu, značně rozbouřené moře a královské přílivy v posledních několika týdnech,“ řekl Weinstein. Policie věří, že už našla všechny zásilky, v případě nálezu dalších však žádá veřejnost o informování.

Domů
Sdílet
Diskuse