Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Ábelová
8. února 2024 16:17
Čas čtení 0:42

Putin povolil ženám vdát se za vojáky, kteří zemřeli ve válce. Důvodem jsou peníze

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin povolil ženám vdát se za vojáky, kteří zemřeli ve válce. Důvodem jsou peníze
Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ženy v Rusku mají podle nového návrhu zákona dovoleno vdát se za vojáky, kteří zemřeli během invaze na Ukrajinu. Ženy potom budou moci žádat o státní příspěvek v hodnotě více než jeden milion korun.

Návrh zákonů Vladimira Putina má ukončit diskriminaci nesezdaných párů. Jedná se o páry, ve kterých byl voják mobilizován a později ve válce zemřel. Sňatkem se zesnulým vojákem bude moct válečná vdova žádat o stejné státní příspěvky pro sebe a své děti. A to jako páry, které se vzaly před válkou. Státní příspěvek bude v hodnotě kolem pěti milionů rublů, což je v přepočtu více než jeden milion korun. 

8. února 2024 12:40 Čas čtení 1:08 Lékařka měla při porodu dítěti utrhnout hlavu, rodičům nic neřekla Lékařka měla při porodu dítěti utrhnout hlavu, rodičům nic neřekla

„Musíme přemýšlet nad tím, co dělat se ženami, které nemají oddací list s vojáky, s nimiž nějakou dobu společně žily,“ vyjádřil se k situaci Putin minulý rok.

Aby ženy nárok na státní příspěvek dostaly, budou muset prokázat, že s vojáky žily ve vztahu ve stylu manželství. Návrh zákona uvádí, že skutečnost, že se jedná o vztah manželského typu, bude u soudu vedena jako manželství s uvedením podrobností ve státním registru obyvatel.

Momentálně je rodině zesnulého vojáka vyplácena hotovost jako kompenzace za jeho smrt. Pokud byl voják ženatý, kompenzace připadá jeho manželce. Pokud ne, kompenzace připadá jeho rodičům. V novém systému bude mít nárok na tuto částku a další výhody i spolubydlící.

Domů
Sdílet
Diskuse