Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
26. února 2024 13:16
Čas čtení 0:48

Fico přitvrdil své výroky k Ukrajině. Před jednáním zástupců EU a NATO svolal Bezpečnostní radu státu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Fico přitvrdil své výroky k Ukrajině. Před jednáním zástupců EU a NATO svolal Bezpečnostní radu státu
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Slovenský premiér Robert Fico vyslovil obavy nad další eskalací konfliktu na Ukrajině. Na pondělní dopoledne svolal Bezpečnostní radu státu, vládu a koaliční partnery. Učinil tak v souvislosti s plánovanou schůzkou EU a NATO v Paříži.

Fico pokračuje v kritice Západu a navazuje tak na video, které zveřejnil na sociálních sítích v sobotu, v den dvouletého výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu. V tomto videu například uvedl, že ruský prezident Putin je „falešně démonizován“.

25. února 2024 15:15 Čas čtení 0:44 Které profese budou mít nárok na předčasný důchod? Jurečka představí novou důchodovou reformu Které profese budou mít nárok na předčasný důchod? Jurečka představí novou důchodovou reformu

Dále ve videu tvrdil, že válka začala již v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“. Sázka Západu na vítězství Ukrajiny podle něj selhala a masivní podpora nefunguje. Ukrajinská média po tomto projevu psala, že se Fico postavil na Putinovu stranu.

Včera večer premiér a předseda strany SMER-SD na svých sítích vydal další prohlášení podobného rázu. Ve videu Fico říká, že se obává, že jde Západ ohledně Ukrajiny do nejhoršího řešení, a svolává tak Bezpečnostní radu státu a vládu.

Fico tak činí před schůzkou představitelů EU a NATO v Paříži svolanou francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. „Z informací o tématech, o kterých budeme v pondělí jednat, mi běhá mráz po zádech,“ uvedl premiér.

Fico kritizuje EU a Ukrajinu dlouhodobě. Dělá tak ale pouze před domácím publikem. Naposledy například před měsícem, když na tiskové konferenci prohlásil, že v Kyjevě žádná válka není, přestože na město dopadaly rakety. O den později se sešel s ukrajinským premiérem v Užhorodu a slíbil mu, že plně podpoří snahu Ukrajiny integrovat se do EU.

Domů
Sdílet
Diskuse