Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
25. února 2024 15:15
Čas čtení 0:44

Které profese budou mít nárok na předčasný důchod? Jurečka představí novou důchodovou reformu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News řekl, že příští týden předloží vládě návrh důchodové reformy. Představí náročné profese, jejichž pracovníci by mohli předčasně odcházet do důchodu.

Jako příklad profesí s možností předčasného odchodu do důchodu Marian Jurečka uvedl těžkou fyzickou práci nebo výkon povolání v extrémních teplotách.

25. února 2024 13:00 Čas čtení 2:57 Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno) Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno)

„Počítáme s tím, že tam budou lidé ze čtvrté kategorie a třetí kategorie, kde vezmeme některá tak zásadní rizika, u kterých je naprosto jednoznačný negativní dopad na lidské zdraví a my nemůžeme a nedokážeme toho člověka ochránit,“ uvedl ministr v debatě na CNN Prima News. Do čtvrté kategorie spadá zhruba 18 tisíc lidí, do třetí asi 450 tisíc.

Marian Jurečka
Zdroj: Úřad vlády ČR

„Zajímá mě ten konkrétní výčet profesí,“ reagoval poslanec ANO Aleš Juchelka. Nevidí důvod, proč by předčasně do důchodu nemohli jít všichni pracovníci třetí kategorie. „Pan ministr prostě šetří na těch důchodech,“ uvedl, což Jurečka odmítl.

Podle něj je třeba dívat se na výčet profesí podle toho, která zdravotní rizika nelze eliminovat, a vytvořit co nejvíce férový systém i vůči zaměstnavatelům.

V debatě hosté dále řešili nový systém dávek, který má za cíl zlepšit zacílení podpory. „Pohorší si asi pouze ti, kteří absolutně nechtějí spolupracovat, nechtějí jít na pracovní trh nebo se rekvalifikovat. Všichni ostatní, kteří budou zapojeni v aktivizačním plánu a budou chtít pracovat, si jednoznačně polepší,“ řekl Jurečka.

Domů
Sdílet
Diskuse