Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. května 2024 v 15:15
Čas čtení 1:04

Internet pohoršilo nahé vystoupení umělkyně z pražské AVU. „Nahota je s uměním historicky spojena,“ argumentuje škola

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Internet pohoršilo nahé vystoupení umělkyně z pražské AVU. „Nahota je s uměním historicky spojena,“ argumentuje škola
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Na sociálních sítích se šíří video natočené v areálu pražské Akademie výtvarných umění (AVU), na němž nahá umělkyně Kača Olivová za zvuků techna a před zraky dětí rozhazuje hlínu. Samotná akademie se kritice brání a vysvětluje umělecký záměr autorky.

Video se na počátku týdne šířilo v jedné z pražských facebookových skupin, odkud bylo později odstraněno. Záběry však na sociální síti X zveřejnil s kritickým komentářem uživatel Ondřej Fér, podle něhož se scéna odehrála v dětském koutku. Akci již prověřuje také policie, která se věcí zabývá pro podezření z trestného činu výtržnictví. 

Ve skutečnosti se však nejednalo o dětský koutek, nýbrž o areál AVU v pražských Holešovicích. Jak uvedla akademie pro server Novinky.cz, zachycená scéna byla studentskou akcí spojenou s tradičním pálením čarodějnic. 

Děti akci sledovaly pod dohledem dospělých

„Podle slov autorek bylo smyslem akce otočit zažité role. Místo pálení čarodějnic (symbolu potrestání nepodřízené ženy) byla rozbita piňata z hlíny, která ale obsahovala semena rostlin – ta se tak při rozbití uvolnila do zahrady a dala vzniknout novému životu,“ řekla serveru jménem školy mediální zástupkyně Petra Švecová. 

8. března 2023 v 6:00 Čas čtení 14:15 S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová

Podle Švecové je nahota s uměním historicky spojena již od prehistorie a autorka představení ji považuje za klíčovou pro vyjadřování. Odmítla také, že by se scéna odehrála v dětském koutku, jak je u videa uvedeno. „Přítomnost dětí v publiku by nebyla možná bez dohledu jejich zákonných zástupců,“ dodala. 

Kača Olivová působí na AVU jako vedoucí pedagožka ateliéru Nová média 2. Společenský ohlas získala hlavně díky svým performancím, ve kterých využívá jako primární médium své nahé tělo. O svém životě a tvorbě poskytla Refresheru v loňském roce rozhovor

Domů
Sdílet
Diskuse