Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. května 2024 14:45
Čas čtení 1:00

Marek Ženíšek je novým kandidátem na ministra. Lidé kritizují jeho slova o Dominiku Ferim

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Marek Ženíšek je novým kandidátem na ministra. Lidé kritizují jeho slova o Dominiku Ferim
Zdroj: Profimedia

Novým ministrem pro vědu a výzkum by podle předsednictva TOP 09 měl být Marek Ženíšek. O koho se jedná?

„Je to velmi zkušený politik, současný poslanec, předseda zahraničního výboru, ale také člověk se zkušeností z exekutivní sféry. Byl náměstkem dvou ministrů,“ cituje ČT24 Markétu Pekarovou Adamovou.

Kdo je Ženíšek? 

Ženíšek byl v letech 2013 až 2017 poslancem, v rámci čehož působil ve výborech pro obranu a evropské záležitosti. Roku 2021 svůj mandát obhájil a přidal se kromě do výboru pro obranu také do zahraničního výboru.

7. května 2024 9:20 Čas čtení 1:05 Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš? Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš?

Jedná se o zakládajícího člena politické strany TOP 09, do níž přišel z KDU-ČSL. Ženíšek byl náměstkem ministra spravedlnosti v letech 2008 až 2012 a 1. náměstkem ministra zdravotnictví mezi lety 2012 a 2013. Po volbách roku 2020 se stal náměstkem hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče.

Zkušenosti má i z akademické sféry, v letech 2018 až 2019 zastával funkci proděkana pro strategii, rozvoj a vnější vztahy Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity.

„Feri je frajer“

Ženíšek se zároveň roku 2021, po zveřejnění příběhů dívek, které vypověděly o chování Dominika Feriho, vyjádřil k jeho odchodu z politiky. „Dominikovi jsem napsal, že je frajer. Tohle je dospělá a vyzrálá reakce. Učebnicová politická kultura. Klobouk dolů, držím palce a věřím, že se do sněmovny jednou vrátí,“ napsal na platformu X v příspěvku, který smazal. V souvislosti s jeho kandidaturou ale jeho slova opět lidé na sociálních sítích připomínají.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený johanna nejedlova (@johanna_neje)

Sám připustil, že se jedná o funkci, na kterou neexistuje žádná dlouhá fronta ze strany členů TOP 09. Návrh musí ještě schválit výkonný výbor strany, který se rozhodne ve čtvrtek.

Domů
Sdílet
Diskuse